Hopp til innhold

Utrygge naboer til tross: – Pasientrettigheter er viktigst

Innbyggere som føler frykt på grunn av psykisk ustabile naboer møter liten forståelse hos helsepolitikere.

Åsgård, Universitetssykehuset Nord-Norge

Ved psykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge behandles psykiatriske lidelser. Og fra myndighetene er ordren tydelig: Pasientrettigheter skal få foran tvang.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

– Bruk av tvang har vært altfor høy altfor lenge, sier politisk rådgiver Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

NRK kunne i går fortelle historien om innbyggere i ei lita bygd i Finnmark som til stadighet føler stor utrygghet. Bakgrunnen er adferden til en person som oppleves som truende og skremmende, og at både lokalt politi og helsevesen føler seg maktesløse.

Overlege Per Rørvik ved seksjon for sikkerhetspsykiatri ved Universitetssykehuset Nord-Norge uttalte da at dette var svært utfordrende saker, fordi to departementer har ulik tilnærming.

Helse- og omsorgsdepartementet som vil styrke pasientrettighetene, mens Justisdepartementet vil åpne for å dømme folk til tvunget psykisk helsevern for samfunnsplagsom og brysom adferd.

– For mye tvang

– Vi kan ikke gå inn i konkrete enkeltsaker. Men vi mener at bruken av tvang i helsetjenesten har vært altfor høy altfor lenge, skriver politisk rådgiver Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til NRK.

Han forteller at de derfor har gjort lovendringer som styrker pasientenes rett til å ta avgjørelser om egen behandling, og skjerpet kravene til sykehusene om bruk av tvang.

Saliba Andreas Korkunc

Politisk rådgiver Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet mener tvang overfor psykisk syke må være siste utvei når alt annet er prøvd.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Å bruke tvang overfor syke mennesker er noe av det mest inngripende vi kan gjøre, og må derfor være siste utvei etter at andre alternativer er prøvd, skriver rådgiveren.

– Men hva med innbyggernes følelse av utrygghet når de opplever at ingen kan gripe inn?

– At det er blitt vanskeligere å bruke tvang vil kunne oppleves som krevende for mange pårørende, behandlere og lokalsamfunnet. Behandlere vil oppleve at de ikke lenger kan bruke tvang for å hindre at en syk pasient blir enda sykere. Trygghetsfølelsen i lokalsamfunnet kan bli svekket. Noen mener dette er et svik mot pasienter, pårørende og lokalsamfunn.

Et svik

– Men vi mener det ville vært et større svik å ikke stramme inn mulighetene til å bruke tvang. Tvang skal være siste utvei, og alternativene til tvang blir derfor desto viktigere, sier Korkunc.

Han legger til at for de pasientene som utgjør en alvorlig og nærliggende fare for eget eller andres liv eller helse, skal det fortsatt være anledning til å benytte tvang.

– Og det er helsetjenesten som tar denne typen beslutninger, sier politisk rådgiver Saliba Andreas Korkunc.

Hos Justisdepartementet har ingen kunne svare på spørsmål knytta til saken fredag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark