Hopp til innhold

– Terapi å være med på film

Å snakke om terrorangrepet med en dokumentarist har hjulpet to av ungdommene som overlevde 22. juli.

Håkon Utøya

Håkon Sandbakken overlevde Utøya.

Foto: Pressebilde

Apple

John Appel, regissør fra Nederland.

Foto: Pressebilde

Filmen «Wrong place, wrong time» er laget av nederlandske John Appel, og handler om to ungdommer som begge endte opp på Utøya ved en tilfeldighet, og overlevde angrepet,

– I begynnelsen så jeg på det å snakke med mediene som en slags form for terapi, sier Håkon Sandbakken.

Han hadde egentlig tenkt å droppe Utøya på grunn av det dårlige været, men så tok han siste båt over. Den samme som Behring Breivik.

Han gjemte seg på et toalett, og overlevde massakren.

– Det jeg husker klarest er mobilene som ringte i ett kjør fra storsalen, til folk som ikke kunne svare dem, sier Håkon.

Han har sine gode og dårlige perioder etter 22. juli. Når han er lengst nede sliter han med konsentrasjonen og nattesøvnen.

– Filmingen planla vi ofte lenge i forveien, så jeg ikke visste i hvilken for, jeg ville være. På filmen vises det på meg når jeg er lengst nede

Natia

Natia Chkhetiani kom til Utøya fra Georgia.

Foto: Pressebilde

Overlevde gjorde også Natia Chkhetiani fra Georgia. Hun ble invitert til Utøya av AUF, og dro sammen med ei venninne. Venninnen kom aldri hjem.

– Forteller vi historier fra dette så vil det hjelpe folk til å forstå hvordan livet har vært for oss etterpå, sier Natia.

Også filmen «Biekka Fábmu/Wind Power» som handler om hvordan 22. juli rammet urfolksfestivalen Riddu Riddu blir vist på Tiff.

Den er den ene av to norske dokumentarfilmer på gang om temaet.

– Jeg tror det vil bli flere norske filmer etter hvert. Men ennå er det hele ganske nært for oss, sier regissør Stein Bjørn.

– Avstanden til angrepet er viktig for å kunne lage en dokumentar på det. Norge er fremdeles for nært og for påvirket, mener John Appel.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark