– Vi har gjort som mange andre. Lagt ut bilde av hele familien på Facebook. Man må jo prøve å selge seg. Vise at man er snill og grei, og at man er sikre betalere, sier Rose Gamst.
Allerede før studentene har ankommet Finnmarks største by Alta, så renner sosiale medier over av mer eller mindre desperate folk, på jakt etter bolig å leie.
Rose og familien har vært nødt å flytte ut av studentboligen, som Gamst har bodd i siden hun studerte.
Rose Gamst mener at hvis politikerne i Alta vil ha fortsatt vekst så må de bygge ut mer for leie.
Foto: Hanne Larsen / NRKEtter at NRK gjorde intervjuet med henne har de fått napp på en leilighet. Men dette var slett ikke gitt. Mange har hatt annonse på sosiale medier i et halvt år. Uten å lykkes.
– Og har du hund, slik som oss, er det jo nesten umulig, sier Gamst.
Har prioritert eneboligtomter
For det er utleiers marked og de som sitter på bolig til leie kan velge og vrake. Enkelte leiligheter ligger helt oppe i 18.000 kroner per måned.
– Det virker som drømmeleietakeren er et par uten hund og barn, og med to faste inntekter, sier Gamst.
Ole Steinar Østlyngen er varaordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Alta. Han vedgår at utleiemarkedet ikke har stått øverst på den politiske agendaen.
– Det har vært veldig mye fokus på å bygge ut eneboligtomter og dermed har man ikke hatt nok fart på å bygge ut billigere boliger og boliger til utleie, sier Østlyngen.
Ole Steinar Østlyngen er varaordførerkandidat for Alta Arbeiderparti. Han lover å få fart på antallet utleieboliger.
Foto: Ine EftestølAlta har en ung befolkning og år med lave renter har ført til at mange har bygget seg egen enebolig. Også leiligheter for salg har poppet opp i hopetall.
– Mange av de nye boligene er utleiedel, men dette har ikke vært nok, sier Østlyngen.
Mange flyktninger
Bedre har det ikke blitt etter at Alta det siste året har tatt imot 200 ukrainske flyktninger. Ettersom Alta kommune ikke har egne boliger til dette formålet, har de måttet konkurrere på det åpne markedet.
– Det har vært helt naturlig for oss å være med på den nasjonale dugnaden med å hjelpe de ukrainske flyktningene. Dette var en situasjon vi ikke kunne forutse, sier ordfører Monica Nielsen.
Både hun og Østlyngen er tydelige på at utleiemarkedet må få høyere prioritet. Samtidig er det mye på gang allerede.
– De første 25 boligene for utleie står klar til høsten allerede, midt i Alta sentrum i det såkalte fellesbygget, sier Nielsen.
Ordfører Monica Nielsen (Ap) sier at det kommer boliger for utleie allerede fra høsten av.
Foto: André Bendixen / NRKØstlyngen viser videre til at det bygges ut 200 boenheter i Lille Komsa, også dette sentralt i Alta. Her skal det bli både rimeligere boliger til salg, og utleieboliger.
– Disse blir imidlertid ikke ferdig før om et år, sier Østlyngen.
Lenge før man får igjen pengene
Mens utbyggere har stått i kø for å bygge leiligheter for salg, har det vært omtrent null interesse for å bygge ut for utleie.
Bjørn Johansen, daglig leder i Roald Johansen AS, sier at det å bygge for utleie ikke er så interessant. Han viser til at det tar altfor lang tid før du får igjen pengene du investerer.
– Kanskje tjue år. I tillegg må man ha ganske mye penger på bok, for å ha råd til å sette opp et bygg for utleie, der man samtidig ikke får pengene igjen før etter svært mange år, sier Johansen.
Det har vært en boom av leiligheter for salg det siste tiåret i Alta. her fra Tollevika.
Foto: Polarlys boligbyggingEntreprenør Gøran Romsdal er enig.
– Det er i tillegg veldig dyrt å bygge og det er mange regler knyttet til det å bygge en boligblokk i dag, sier han.
Samtidig er han ikke fremmed for tanken om å bygge utleieboliger. Men da må han ha kommunen med på laget, sier han. I dag mener han det er for tungrodd.
– Det tar for lang tid å få godkjent søknader, og reguleringsarbeidet er for byråkratisk, sier han.
Kan ikke gå for fort frem
Alex Bjørkmann er ordførerkandidat for Alta Høyre. Han mener kommunen må få ned byråkratiet og få fortgang i søknadsprosessene.
– Det blir for kostbart for utbyggerne når ting tar så lang tid som i dag, sier han.
Østlyngen i Ap sier at kommunen bestreber seg på å få fortgang i prosjektene. Samtidig kan det ikke bare bygges boliger fortløpende, uten at infrastrukturen følger med.
– Gjør vi det vil vi få beskjed fra statsforvalteren om at vi har for høy boligproduksjon i visse områder. Skal man ha boliger i et område må man også ha på plass andre ting, som eksempelvis skoler, sier Østlyngen.
Rose Gamst mener politikerne bør ta innover seg at det ikke er alle som har råd til å kjøpe seg bolig. Hun mener mange har behov for å leie.
– Ikke minst en periode der man bygger seg opp egenkapital. Men når det blir så få boliger til leie så går prisene opp, og det blir lite igjen til sparing, sier Gamst.
Rose Gamst mener politikerne bør ta innover seg at mange ikke har råd til å kjøpe seg bolig.
Foto: Hanne Larsen / NRK