Utenriksminister Brende: – Forholdet til Russland i nord er godt

Onsdag var han i Kirkenes for å åpne Kirkeneskonferansen og kulturmønstringen Barents Spektakel der også viseguvernøren i Murmansk, Aleksej Tjukavin var blant innlederne.

Kirkeneskonferansen

Utenriksminister Børge Brende i samtale med Norges generalkonsul i Murmansk, Ole Andreas Lindemann under Kirkeneskonferansen

Foto: Stian Strøm / NRK

I dag starter Kirkeneskonferansen i Finnmark. Utenriksminister Børge Brende skal åpne konferansen, hvor flere russiske representanter er forventet å møte.

Dette er 10. gang beslutningstakere på norsk og russisk side samles på denne konferansen.

Den siste tiden har Norges forhold til Russland vært mye diskutert.

Norske folkevalgte har blitt nektet visum til landet, og PST anklager russiske krefter for hacking. For få dager siden innrømmet statsminister Erna Solberg at Norges forhold til nabolandet Russland er krevende.

– Sakene har synliggjort for opinionen det norske myndigheter har visst ganske lenge, nemlig at vi er inne i en vanskeligere situasjon med Russland.

Kirkeneskonferansen

Kirkeneskonferansen starter i dag. Det skal holdes flere foredrag om næringsutvikling og samarbeid på tvers av grensene i nord.

Foto: Stian Strøm / NRK

– To tanker i hodet samtidig

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK onsdag at samarbeidet med Russland i nord bærer frukter. Han trekker fram atomsikkerhet, søk og redning, miljø og næringsutvikling.

– I nord fungerer forholdet til Russland bra, konstaterer han, før han legger til:

– Men de siste ukene har vist oss at vi har utfordringer i Europa knyttet til Russland.

Brende er klar på at de har protestert på visumnekt av norske politikere, men at det bilaterale forholdet til Russland er en annen sak.

– Vi har protestert på dette, som vi mener ikke har saklig grunnlag. Men i nord har vi et godt samarbeid, og vi har fått på plass gode avtaler som gjelder atomulykker og seismikk, og utvidelse av grenseboerbevis, som gjør at flere nytter godt av dette. Vi kan ha to tanker i hodet samtidig.

– Hva skal til for at forholdet normaliseres?

– Det er et spørsmål om Russlands forhold til Europa, Nato og den vestlige verden. Dette begynte å gå i gal retning i forbindelse med opptreden i Ukraina. Etterlever Russland avtalene som de selv har inngått, så vil grunnlaget for sanksjonene oppheves. Der sitter Russland selv med nøkkelen.

Kirkeneskonferansen

Flere statsråder og stortingspolitikere deltar på konferansen i Kirkenes.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Det går bra i Nord-Norge

Også utviklingen av nordområdene er et tema som vil bli diskutert på konferansen denne uka.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan-Tore Sanner sier til NRK at Nord-Norge er en av regionene i Norge som går best.

– Arbeidsledigheten har gått ned, og det er utvikling innen mange næringer. Vi ønsker et tettere samarbeid med de regionale politikerne i nord, for å legge til rette for næringsutvikling. Vi ønsker også å løfte skolen og kunnskapsmiljøene. Det er nødvendig for å få til ringvirkninger av de store investeringene som kommer i nord, sier Sanner.