Hopp til innhold

Usikkert om Finnmarksløpet: – Vi har avlyst på to dagers varsel før

Finnmarksløpet må få grønt lys fra seks kommuner før de kan slippe hundene ut i løypa. Når smittevernrådene endres hele tida, er det umulig å si ja lang tid i forveien, sier Kautokeino kommune.

Finnmarksløpet 2012

GOD AVSTAND: Hundekjørerne har ingen problemer med å holde avstand underveis i Finnmarksløpet, men på sjekkpunktene kan det bli tettere mellom kjørere, hjelpere og veterinærer.

Foto: Allan Klo / NRK

De siste ukene fram til løpsstart kan bli nervepirrende for Nord-Europas lengste hundeløp.

Ledelsen mener de har et godt smittevernopplegg. Men det er kommunene som har det siste ordet, og de kan ikke love at løpet kan gjennomføres etter planen fra 12. mars.

Dermed kan 98 hundekjørere og et tusentall hunder risikere å måtte snu nærmest på startstreken.

– Ting endres jo hele tida, sier Kent Ailo Hætta, kommunalleder for helse og omsorg i Kautokeino.

– Råd og veiledning fra sentrale myndigheter endres fra dag til dag. Vi må få en plan, og når datoen nærmer seg, må vi se om smittesituasjonen har endret seg.

Vurdere fra dag til dag

Kommunene vil få Finnmarksløpets smittevernplan om kort tid. Hætta gjør det klart at ingen har noen garantier.

– Vi må ta en løpende vurdering. Det kan være at vi sier go, og så får vi et stort utbrudd. Da må vi avlyse. Dette er en krevende situasjon for både arrangøren og kommunen.

Kautokeino har snudd på en femøring før:

– Vi avlyste andre større arrangementer i fjor, som påskefestival og bryllup, med bare et par dagers varsel. Det skjedde etter at vi fikk nye retningslinjer fra sentralt hold, sier Hætta.

I nabokommunen Karasjok er smittevernlege Georges Nasr helt samstemt: De vil sette inn tiltak på kort varsel hvis smitten brer seg.

Han vil ikke ta en avgjørelse om Finnmarksløpet helt alene.

– Vi ser for oss et samarbeid med helsemyndighetene i de andre kommunene, eventuelt med veiledning fra Statsforvalteren, sier Nasr.

Forberedt på kalddusj

Torsdag ble det klart at årets Femundløp måtte avlyses, fordi det ikke kunne gjennomføres på en trygg måte. Det mener derimot Finnmarksløpet at de kan.

Daglig leder av Finnmarksløpet Birgit Kristine Haugland

Utenlandske hundekjørere må i karantene på vanlig måte, sier daglig leder for Finnmarksløpet Birgit Kristine Haugland.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Vi legger en veldig god smitteplan for hvordan vi har tenkt å gjennomføre det, sier daglig leder Birgit Kristine Haugland.

– Det er vanskelig å si hvordan det er om syv uker. Risikoen er der for at vi ikke får kjøre løp. Det er vi klar over. Men vi planlegger for løp helt til vi får kontrabeskjed, sier Haugland.

Vil ikke ha unntak

Løpet har påmeldte fra sju nasjoner, og alle utlendingene må i karantene.

Mens Skiforbundet fikk unntak fra karantenereglene, til sterke reaksjoner, vil Finnmarksløpet ikke be om noen spesialbehandling for utenlandske kjørere.

– Hvis du skal delta i Finnmarksløpet, må du både avlegge en negativ koronatest og sitte i karantene i forkant, sier Haugland.

– Vi har ikke unntak, og det har vi vært tydelig på hele veien.

Haugland ser at det kan bli vanskelig å være i karantene med opptil 20 hunder, men det er opp til hundekjørerne selv å finne en løsning.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark