Denne forbikjøringen skremmer UP-sjefen

– Kvalifiserer til inndragelse av førerkortet på stedet.

Forbikjøring

UP-sjefen mener denne forbikjøringen, i en høyresving, er horribel.

Foto: Dag-Gøran Lyder

12. mai, Dag-Gøran Lyder er på vei fra Tromsø til Alta. Like etter å ha passert Talvik blir Lyder selv passert av en hvit varebil.

Varebilen fortsatte ferden forbi rekken av biler, til tross for en trang og svingete vei.

Ikke lenge etter fulgte en blå Nissan Micra på.

– For meg så det ut som at det var to biler som kappkjørte til Alta. Den blå Micra-en kunne virkelig vært ille ute hvis han hadde møtt noen i svingen. Sjåførene satte ikke bare seg selv i fare, men alle andre som ferdes på veien, skriver Lyder i en e-post til NRK.

Horribel

– Jeg må ta forbehold om at vi ikke vet hvor fort de kjørte og at ikke alle forhold kommer riktig frem på grunn av kameravinkel og slike ting. Men forbikjøringen i den uoversiktlige høyrekurven er rett og slett horribel, sier sjef for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen til NRK.

– Hva ville dere gjort hvis dere hadde vært på stedet?

– Den ene forbikjøringen kvalifiserer til inndraging av førerkortet på stedet. De andre er vanskelig å vurdere på stående fot, men det hadde nok blitt skrevet ut bøter.

– Galskap

Marthinsen mener forbikjøringene i videoene ikke er uvanlig på veiene i nord.

– Vurderingene til sjåførene er hinsides. Du ser de ligger og trykker på for å kjøre forbi. Når man kjører slik risikerer man ikke bare sitt eget, men også andres liv, sier Marthinsen.

– Men dette viser bare den hverdagen vi opplever på veien. Som vi ser i videoen viser flere av de andre sjåførene aktsomhet når de blir forbikjørt. Ofte unngår man ulykker fordi andre sjåfører tar hensyn.

UP-sjef Marthinsen

UP-sjef Geir Marthinsen mener videoene viser hverdagen på veiene i nord.

Foto: NRK / NRK

Skeptisk til video

UP-sjefen forteller at de stadig får tilsendt videoer av skumle forbikjøringer.

En sjåfør i Nordland fikk denne uken førerkortet sitt beslaglagt etter å ha blitt filmet da han kjørte forbi på E10 i Lødingen.

– Stadig flere får kamera i bilen sin. Og filmene kan absolutt være viktig i etterforskningen av lovbrudd. Samtidig må vi tenke over andre konsekvenser slike bilkamera har, sier UP-sjefen og utdyper.

– Vi er kritiske til at det installeres overvåkningskamera på hustak og lignende. Dersom alle skal kjøre rundt med kamera i bilene sine kan det fort bli en type overvåkning i samfunnet som ikke er helt heldig.

– Samtidig har jeg forståelse for at for eksempel trailersjåfører ønsker å ha kamera i bilene sine, for å kunne dokumentere årsaken dersom de er involvert i en ulykke. I tillegg kan slike kamera bidra til å få bort sjåfører som ikke har noe å gjøre på veien.