Uønsket gjest flyr til Nordpolen

Lørdag kom en russisk toppolitiker til Svalbard i all hemmelighet. Nå har han forlatt Longyearbyen.

Dmitrij Rogozin

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin er på Svalbard.

Foto: Twitter

– Fra norsk side vil vi vurdere forsterkede tiltak vedrørende innreise som også omfatter Svalbard. Det sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen til NRK.

Lørdag ble det kjent at den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin ankom Svalbard til tross for at han står oppført på EUs og Norges sanksjonsliste. Rogozin er ikke lenger velkommen i Norge, etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

Det var BarentsObserver som først omtalte saken. Ifølge nettstedet søndag skal Dmitrij Rogozin har forlatt Svalbard og satt kursen for Nordpolen.

– Vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard. Det er derfor beklagelig at Rogozin oppholder seg på Svalbard, sier Andersen.

Twitrer om besøket

Det var visestatsministeren selv som gjennom sin Twitter-konto fortalte at han var kommet til Longyearbyen. Ifølge den russiske politikerens uttalelser på sosiale medier er han dratt til Barentsburg.

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther

Sysselmannens stab følger med på Dmitrij Rogozin besøk på Svalbard, sier assisterende Sysselmann Jens Olav Sæther.

Foto: Sysselmannen

– Vi holder oss orientert om visestatsministerens uønskede besøk, og holder kontakt med Utenriks – og justisdepartementet. Det sier assisterende Sysselmann på Svalbard, Jens Olav Sæther til NRK. Han legger til at de ikke har ekstra beredskap i helgen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Norske myndigheter har bedt russiske myndigheter om en forklaring på den russiske visestatsministerens besøk på Svalbard.

– Vi regner ikke med å få svar før neste uke, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Hege Iren Hanssen

Programleder Hege Iren Hanssen gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark