Slik hindrer du køen i sikkerhetskontrollen

Å stå i kø i sikkerhetskontrollen er blant de tingene som irriterer flypassasjerer mest. Men passasjerene selv kan være skyld i den irriterende køen.

Sikkerhetskontrollen på Bodø lufthavn 7. juni 2012

Passasjerer lager selv køen i sikkerhetskontrollen, mener de ansatte.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Det er ferietid, og starten på ferien kan ofte være hektisk og stressende for mange. Men på flyplassen kan man selv bidra til å gjøre feriereisen mer komfortabel.

Når vi skal ut og reise tenker vi ofte ikke på at det gjerne er vi passasjerer som lager kø i sikkerhetskontrollen på flyplassene.

– Vær forberedt

Sikkerhetskontroll

Sjef for flyplassvekterne i Alta, Sigurd Henriksen.

Foto: Marte Lindi

Det gjør at jobben til vekterne som står i sikkerhetskontrollen av og til blir litt ekstra utfordrende.

– En av grunnene til at det blir kø i sikkerhetskontrollen er at passasjerene er lite forberedt. De må huske å ta av seg beltet og sko som de vet gir utslag, og gjerne ta ut det flytende de har med seg, sier sjef for flyplassvekterne i Alta, Sigurd Henriksen.

Frem med nettbrettet

Stadig flere reisende tar også med seg PC-er og nettbrett med seg på flyet. Det gjør også ifølge sikkerhetsvaktene at køen går tregere i sikkerhetskontrollen.

– Det gjør at det tar lengre tid for oss å få kontrollert hva som er i håndbagasjen. PC-en skygger over andre ting som ligger i bagasjen, og da må vi ofte ta en manuell kontroll av bagasjen. Da tar det lengre tid dessverre, sier Henriksen.

Han oppfordrer også folk til å ta frem kabler og ladere, og legge de i boksene i sikkerhetskontrollen. I tillegg ber Henriksen folk tenke gjennom hva de har behov for å ta med seg på flyet.

– Sjekk gjerne inn den bagasjen som du tror kan være problematisk å få med på flyet, sier Henriksen.