Nå kan bekymrede barn ringe til UNN for å spørre om korona

Som det første sykehuset i Norge tilbyr Universitetssykehuset Nord-Norge Skype-samtaler for engstelige barn og unge. Organisasjonen Mental Helse applauderer initiativet.

Line Iren Kaspersen med første rådgivningstime.

Psykolog Line Iren Kaspersen i en samtale med en mor og en datter som hadde spørsmål om korona.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– I media rapporteres det mye om konsekvensene av pandemien som vi er i nå. For barn og unge kan det være skremmende. For voksne kan det være vanskelig å vite hvordan man skal snakke med barna om det som skjer.

Det sier Line Iren Kaspersen. Hun er psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Hverdagen etter koronautbruddet har endra seg for mange i Norge. Flere voksne kombinerer hjemmekontor med at barn og unge er hjemme fra skolen. Noen familier er også i karantene.

Onsdag lanserte derfor BUPA et nytt tilbud hvor de veileder og rådgir over Skype og telefon. Dette er gjort i samarbeid med Habilitering for barn og unge ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Ingen spørsmål er for dumme. Vi kan svare på ulike spørsmål om korona og hva som er bra for den psykiske helsa nå som de vanlige rammene er borte. Struktur på dagene når alle er hjemme, blant annet, sier Kaspersen.

UNN lanserer nytt tilbud for barn og foreldre. Rådgivining via skype

Tilbudet hos UNN startet onsdag og blant de første som ringte inn var Ilse Larsson Garden.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Ikke alt vi foreldre kan svare på

Tilbudet gjelder fra Ofoten i Nordland til Nordreisa i Troms, i tillegg til Svalbard hvor UNN har sitt ansvarsområde for barne- og ungdomspsykiatri.

Blant dem som har brukt tjenesten er Karin Larsson Garden og datteren Ilse (11) fra Tromsø.

– Det var fint å snakke med henne på Skype. Jeg lurte på om jeg kunne bli smitta om jeg gikk på butikken. For der er det mange folk, sier Ilse.

Moren Karin syns det er fantastisk at tilbudet finnes og vet at barna hennes har mange spørsmål.

– Vi prøver å svare så godt vi kan, men man kommer ikke alltid i mål. Så vet vi jo ikke alt, vi heller, så det er fint at barna kan henvende seg til noen andre enn mamma og pappa.

Elise Larsson Garden

Ilse Larsson Garden er hjemme på grunn av at skolen er stengt. Hun har brukt det nye skype-tilbudet til UNN for å stille spørsmål om korona.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Tester ut tilbudet

Ifølge avdelingsleder ved BUPA, Børge Mathiassen, er tilbudet er for barn og unge voksne under 18 år, samt foreldre.

– Vi vil bidra med de ressursene vi har, til det beste for samfunnet. Så vi håper det kan være til hjelp for dem som har behov for det, sier Mathiassen.

Han vet ikke hvor stort behovet er for en slik telefon, men forteller at de har rigget seg opp slik at tilbudet gjelder i tiden fremover.

– Hvis behovet er der, så håper vi at flest mulig benytter seg av det. Vi har mange behandlere som kan bistå. På UNN tas den planlagte aktiviteten ned for å hindre smittespredning i samfunnet. Da er det fint å kunne tilby dette over Skype og telefon, sier Mathiassen.

Applauderer tiltaket

Organisasjonen Mental Helse gir tommel opp for tilbudet, og er imponert over at UNN har snudd seg raskt og fått opp et slikt tilbud til barn og unge, der helsepersonell svarer dem. Generalsekretær Linda Berg-Heggelund sier at all erfaring viser at barn og unge blir påvirket av hendelser av den typen som skjer nå.

– Men barn får med seg nyheter stykkevis og delt. De forstår at dette med korona kan være veldig farlig, samtidig som de ikke sitter på all info. Ved at de selv kan ta kontakt og få svar på sine spørsmål, vil det bidra til å senke angstnivået og uroen hos barn og unge, sier hun.

Linda Berg-Heggelund

Generalsekretær i Mental Helse, Linda Berg-Heggelund, håper flere sykehus har anledning til å gi et samtaletilbud til barn som er bekymret for koronaviruset.

Foto: Pressefoto

Mental Helse har i mange år hatt en egen chattetjeneste rettet mot barn. Gjennom den vet de at barn og unge setter pris på å få snakke med voksne som kan gi dem god informasjon på en måte de forstår.

Nå håper generalsekretæren at flere sykehus kan opprette lignende lavterskeltilbud for barn andre steder i landet.

– På grunn av koronasituasjonen er det for tiden mange barn som ikke får samtaletilbud de ellers har. Men behovet deres for å snakke blir jo ikke mindre, tvert imot. Koronaviruset gir mange en tilleggsuro de trenger hjelp til å håndtere, sier Linda Berg-Heggelund.

Status Norge

Sist oppdatert: 09.04.2020
6178
Smittet
253
Innlagt
108
Døde