Hopp til innhold

For få unge vil ta hjemmetest i stor koronastudie

To bloddråper på et papir skal gi norske forskere svar på hvor mange som har hatt koronaviruset i landet. Problemet er at det er for få unge som vil.

Hjemmetest UiT

UiT Norges arktiske universitet vil finne ut hvor mange nordmenn har hatt korona.

Foto: UiT Norges arktiske universitet

– Vi vet hvor mange som har testa seg for korona i Norge, men vi vet ingen ting om hvor mange som har hatt sykdommen totalt sett, sier professor og prosjektleder, Torkjel Sandanger til NRK.

Nå kan en ny studie gi svar på nettopp dette. Ved å se på antistoffer i blodet hos 30.000 nordmenn, vil forskerne finne ut hvor stor immuniteten er i landet.

Forskere ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, sender ut tekstmeldinger til tilfeldig valgte personer over 16 år. Disse blir invitert til å ta en antistofftest hjemme.

Problemet er at det er for få folk som svarer.

– Vi har ikke nok personer nå og vi må virkelig nå frem til de yngste mellom 16 og 19 år, sier forskningslederen.

Det er ikke mulig å melde seg til å være med i studien. Deltakelsen baserer seg på et tilfeldig utvalg fra Folkeregisteret og er anonym.

– Mye stress

På Kongsbakken videregående skole i Tromsø, forteller 16-åringene NRK har snakket med at det kan være flere grunner til den lave svarprosenten blant de unge.

– Jeg tror at folk ikke gidder, og særlig når det er frivillig. Det er mye å sette seg inn i og man må poste frem og tilbake, sier Silja Olsen Sempler (16).

Hannah Rædergård Tyler (16) støtter venninnen sin.

– Enig, det tar for mye tid. Man må følge det opp og passe på at alt blir gjort riktig. Det tror jeg ikke 16-åringene orker.

Hannah Rædergård Tyler (16) og Silja Olsen Sempler (16)
Tromsø Kongsbakken vgs

Hannah Rædergård Tyler (16) og Silja Olsen Sempler (16) vil begge vite om de har hatt korona.

Foto: Veronica Turnage / NRK

Selv synes de begge det hadde vært interessant å finne ut om man er immun mot korona og ville takket ja til å være med i studien.

– Samtidig klager mange ungdommer på koronasituasjonen og vil være med vennene sine. Hvis de er med å bidra til forskningen på området vil jo det være smart, sier Olsen Sempler.

Nora Norman Paulsen (16) Kongsbakken vgs Tromsø

Nora Norman Paulsen (16) synes det er viktig at de unge i samfunnet bidrar til forskning.

Foto: Veronica Turnage / NRK

Også elev Nora Norman Paulsen tror at hjemmeskole og mye skolearbeid kan være en unnskyldning for å droppe testen.

– Jeg tror at man tenker det er stress siden det er så mye å gjøre med skolen. Og hvis man skal gjøre dette i tillegg så finner man ikke tid til det, sier hun.

– Mange svarer ikke

«Dette er en invitasjon fra UiT om å delta i studien korona og immunitet i Norge».

Slik starter tekstmeldingen som tusenvis av tilfeldig valgte personer i studien mottar. Målet med studien er å finne ut mer om hvor mange som har blitt smitta av koronavirus og hvordan et slikt virus spres i Norge.

Foreløpig har 10.000 meldinger blitt sendt ut, men kun 24,4 prosent av de inviterte har takket ja til å være med.

Skjermdump av tekstmeldingen UiT sender ut.

Tekstmelding fra forskerne.

I den yngste aldersgruppa er svarprosenten på 13,4.

For å være med i forskningsprosjektet må man akseptere invitasjonen via en lenke, eller ved å be om å få et skjema i posten. Deretter kan man motta utstyret hjem i postkassa.

– Vi har prøvd å ordlegge oss på en seriøs måte, slik at folk ikke skal være redd for å klikke på lenkene i meldingen, sier Sandanger.

Førjulspost

På universitetet i Tromsø driver de for tiden med en litt annerledes julepakking.

Flere kontor er gjort om til pakkeverksted. Her jobber de ansatte på spreng for å fylle konvolutter som skal sendes med posten.

UiT sitt forskningsprosjekt "Korona og immunitet i Norge". På universitet pakker de konvolutter med hjemme-tester for å teste immunitet mot korona

På grunn av hensyn til smittevern, sitter de ansatte på UiT spredt rundt på hvert sitt kontor for å pakke hjemmetestene.

Foto: Veronica Turnage / NRK

I løpet av denne uka gjør de klar fem tusen pakker med prøvetakingsutstyr til personer som skal teste seg for om de har antistoffer i blodet.

Planen er at 30.000 prøver skal samles inn før jul.

Kan vise immuniteten i landet

Ett stikk i fingeren og to bloddråper på et papir er nok til å finne ut om en person har hatt korona.

Det finnes ingen tall på hvor mange som har vært smitta i landet. Mange har vært syke uten å vite om det, og dermed ikke testa seg. Med den nye studien kan derfor flere få seg en overraskelse.

UiT sitt forskningsprosjekt "Korona og immunitet i Norge".

Forsker Therese Haugdahl Nøst, førsteamanuensis Kristin Benjaminsen Borch og professor Torkjel Sandanger ved UiT, viser frem pakkene som skal sendes til de som deltar i studien.

Foto: Veronica Turnage / NRK

Det har vært mange diskusjoner om hvor sikre slike tester er. Forsker Therese Haugdahl Nøst, mener folk ikke trenger å bekymre seg for det.

– Alle positive svar vil bli dobbeltsjekka med en annen metode. Når testen er bekrefta positiv to ganger er vi sikker på resultatet, sier Nøst.

Studien ledes av UiT Norges arktiske universitet. Det skjer sammen med Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehuset, forskningsinstituttet Norce, Imperial Collage of Science, Technology and Medicine i London og The London School of Hygiene & tropical Medicine.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark