Hopp til innhold

Unge Høyre-politiker: – Fjern 1. mai

– Denne dagen representerer fiktive forskjeller mellom «arbeiderklassen» og resten av befolkningen, som ikke er reelle i dagens samfunn, mener styremedlem Erlend Bøe i Tromsø Unge Høyre.

Vil avskaffe 1. mai

- For meg og mange andre nordmenn, er 1.mai ingenting annet enn en kjip fridag der alle butikkene er stengt, sier Erlend Bøe i Tromsø Unge Høyre.

Foto: Hans H. Bjørstad/Høyre

Bøe mener 1. mai har utspilt sin rolle som arbeidernes dag for lengst.

– Dagen er et symbol på splid og uenighet der en del av befolkningen blir oppfordret til å kjempe mot en annen del av befolkningen, og et slikt forhold ønsker jeg ikke at vi skal ha en egen dag for. Det blir feil at vi skal ha en offentlig fridag som er partisk og som er basert på en politisk ideologi, og rettet mot en politisk gruppering som ikke representerer hele landet slik som for eksempel 17. mai gjør. Fridagen 1. mai sin fremste funksjon i dag er at de voksne kan jobbe i hagen mens russen sover ut rusen, mener han.

Da den internasjonale arbeiderkongressen kom sammen i Paris i 1889 for å stifte Den annen Internasjonale, ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag. Det var de fagorganiserte i USA som reiste forslaget.

Arbeiderpartiet har monopol

I Norge gikk arbeiderne i Kristiania og Kristiansand i det første 1. mai-toget i 1890, og en rekke andre steder i landet ble dagen feiret med møter og sammenkomster.

I 1947 anerkjente Stortinget 1. mai som offentlig høytidsdag.

Det må det bli en slutt på, mener Bøe.

– Arbeiderpartiet, LO og venstresiden har tatt monopol på 1. mai. Dette ser vi gjennom at organisasjoner og partier på høyresiden blir utestengt fra togene, planleggingen og markeringene. Er det slik vi ønsker at 1. mai skal være? En dag som bare er til for en del av befolkningen, mens vi andre må ta fri fra arbeid en hel dag for å se på at venstresiden hyller seg selv. Arbeiderpartiet, LO og venstresiden skal gjerne få lov til å hylle seg selv, men det er unødvendig at hele landet skal ta fri og bli dratt med i noe de ikke vil bli dratt med i.

Har kanskje aldri opplevd 1. mai?

Mari Siljebråten

Mari Siljebråten, leder i AUF i Troms.

Foto: NRK

Leder for AUF i Troms, Mari Siljebråten, mener Unge Høyre-politikeren har et snevert syn på 1. mai.

– Han har kanskje aldri opplevd 1. mai og ser det hele utenfra, men det er ikke nødvendig. 1. mai er ikke en dag som tilhører arbeiderbevegelsen, men hele landet, framhever hun.

– Hva er den til nytte for da?

– Det er både en kampdag og festdag. Vi feirer de seirene som er vunnet, og de som skal vinnes. Det er ennå saker å kjempe for. Derfor er 1. mai viktig.