Ungdom spiller vekk store summer uten å være klar over det

Barn i 13-årsalderen har spilt bort flere tusen kroner hver på spill som egentlig er beregnet for voksne. Folkene bak spillene er bekymret.

Dataspill

Flere gutter fra Tromsø har tapt store summer på internettspill den siste tiden.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi er selvfølgelig bekymret over at mindreårige spiller spillene våre. Det er en utfordring vi jobber hardt for å bekjempe. «CSGO Empire» skal være et vennlig, modent spillsamfunn for spillere som ikke gambler over evne. Mindreårige brukere virker mot vår hensikt, sier Thomas Rowe, medeier og grunnlegger av nettspillet «CSGO Empire».

NRK har vært i kontakt med foreldrene til flere gutter i 13-årsalderen som har spilt vekk flere tusen kroner på spill som «CSGO Empire».

I spillet «Counter Strike: Global Offensive» (CSGO) er det mulig å oppgradere ved å tilegne seg nye verdier og ting. Disse kan også kjøpes for penger. Guttene har kjøpt seg verdikort i butikken, som de har brukt til å kjøpe seg slike verdier i «Counter Strike: Global Offensive». Disse verdiene kan de gamble på rulettspill på internett, som «CSGO Empire», i forsøket på å vinne flere lignende verdier.

Ingen av foreldrene ønsker å stille opp i en sak, men forteller til NRK at guttene ikke forsto at de spilte bort ekte penger. De trodde de bare spilte bort CS-verdiene, uten å tenke over at de hadde kjøpt disse verdiene for penger.

For å spille på nettspillene må du være 18 år, og logge deg inn me en såkalt Steam-konto. Men for tenåringene har det ikke vært noe problem å lage seg en slik konto uten å være 18 år.

– Vi kan dessverre ikke sikre sidene våre på et annet vis, da det vil bli veldig lite brukervennlig å bekrefte brukernes alder på andre måter. I tillegg tror jeg at mindreårige brukere ville funnet andre løsninger for å logge seg inn på spillene våre, sier Thomas Rowe.

CSGO Empire

«CSGO Empire» er et rulettspill hvor du satser på hva du tror blir det neste symbolet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Spillene kan være ulovlige

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten, forteller at de ikke har særlig kjennskap til denne type spill, men hun er bekymret over bruken.

– I slike saker er det ofte at barn opp til en viss alder ikke alltid skjønner at de har brukt ekte penger, eller at de mister kontrollen på hvor mye de har brukt, fordi man opererer med forskjellige valutaer, sier hun.

– Ut fra det vi har sett av slike spill, kan de være ulovlige. Men vi kan ikke håndtere dem juridisk. Alle slike spill forholder seg til lovgivningen i de landene de styres fra, og det finnes ingen internasjonale regler for det, sier Trude Høgseth Felde i Lotteritilsynet.

Det jobbes nå med en stortingsmelding som skal se på mulighetene for en lisensordning for utenlandske nettspill.

Foreldrene må følge med

Både Barnevakten, Lotteritilsynet og folkene bak «CSGO Empire» oppfordrer de foresatte til å følge bedre med på hva barna deres gjør på internett.