Ulvedrama!

Les om dramatikken som oppsto i ulvegården som huser 5 små ulver og deres menneskevenner.

Stenulv
Foto: Julian Brossé

Nrk.no/nordnytt følger forsøkene på å sosialisere de 5 ulveungene som er født i Polar Zoo i vår.

Ulvene skal bli vant til mennesker, og er holdt i en egen innhegning separat fra de andre ulvene. Her skal de bo sammen med passere i noen måneder.

Se nye bilder av de søte ulvevalpene

Men tidligere i uka holdt det på å gå galt for en av ulvungene.

"Ulvepappa" Runar Næss forteller:

- En valp hadde vist noe unormal atferd de seneste dagene, og vi ba veterinæren gi ham en grundig undersøkelse. Symptomene var noe uklare, og med 1000-vis av besøkende hver uke og mange andre dyr i parken er smittefare alltid en bekymring.

Livsfarlig kjempestein

Det ble utover dagen ganske klart at den eneste hannvalpen i flokken hadde fått i seg en stor stein, som satt fast og blokkerte tarmen.

Det er ikke uvanlig at de spiser stein, men som regel passerer de gjennom mage og tarm uten større problemer. Denne hadde imidlertid i følge veterinæren satt seg fast.

Tydelige magesmerter, tidvis lammelse i bakparten, redusert kroppsvekt (valpene veies hver dag) var de klare symptomene.

- Vår dyktige veterinær informerte om at hun var 90% sikker på diagnosen, og at valpen høyst sannsynlig ville dø i løpet av få dager, hvis han ikke ble operert, forteller Næss på nettsidene til vårt ulvekamera, Wolfram.

Ledelsen i Polar Zoo ba om at valpen skulle opereres umiddelbart.

Kl. 01.00 natt til tirsdag var en stein på 2 cm lengde x 1,3 cm bredde fjernet fra tynntarmen til den lille ulvevalpen på 2,5 kg.

Plukker mose

Bekymringen for at det samme skal skje med de andre valpene gjør at Ulveinnhegningen nå skal ryddes for småstein, og dekkes med et lag tett mose.

Stenulv

Hannvalpen i flokken har så langt blitt omtalt som Batman av passerne. Nå har han imidlertid fått nytt navn. Det måtte bli Stenulv, for en tøffing som overlevde steinspisinga.

Nå har Polar Zoo tatt i mot de første besøkende i ulveinnhegninga. Det er ikke tvil om at de søte ulvevalpene er populære både blant store og små. Her ser du bildene fra besøket:

Det første besøket utenfra