Ulvangs ekspedisjon trosset sheriffens råd om å snu

Ekspedisjonen la ut på årets polarferd med skiseil. Snart sto de fast mellom isblokker, men trosset politiets klare råd om å vende tilbake til utgangspunktet.

Skruis i Nordvestpassasjen

Dette var isblokkene som møtte skiseilerne i Nordvestpassasjen. Det ble full stopp.

Foto: Ekspedisjonsfoto Ulvang/Jølle/Fasting

Vi hadde informasjon om at den ruta vi skulle seile, var grei. Men der tok vi grundig feil, sier ekspedisjonsleder Vegard Ulvang til NRK.

Målet for Ulvang og hans to følgesvenner var Gjøahavn, der polarhelten Roald Amundsen overvintret under «Gjøa»-ekspedisjonen. Men de tre turkameratene møtte hindringer underveis. Etter snaue to uker gikk de seg fast mellom gigantiske isklosser som hadde hopet seg opp.

Turn around, sa sheriffen

Fremdriften var lik null. De slepte blytunge pulker gjennom islandskapet, og så ikke åpning noe sted. Humøret var på bånn. I turbloggen skriver historiker Harald Dag Jølle:

– Det har vært vindstille i dag, absolutt vindstille. Selv ikke den største dragen i verden hadde lettet fra bakken. Og det er like greit, for rundt oss ser det ut som gudene har kastet stein. Her er det knapt mulig å seile en meter.

De kontakter politimyndighetene i Cambridge Bay, stedet de hadde reist ut fra. Svaret de fikk på satellittelefon var nedslående.

– I strongly recommend you to return, sa politiet.

Det hadde vært en tung dag, full av opp- og nedturer. Åtte timer foran hundrekilos pulker hadde brakt dem 4,5 kilometer. Det som ett øyeblikk så lovende ut, var i neste øyeblikk håpløst.

– Det blir ikke framdrift når vi må gå med én og én pulk gjennom den verste skruisen. Det er som å stå stille. Men å snu kjentes fullstendig meningsløst, sier polarhistoriker Harald Dag Jølle.

En iskald idé

Han ringte derfor sin gode kollega Harvey Goodwin på Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Goodwin var på vei til årsfesten på polarinstituttet, men blir stoppet.

Snøgrop hvor det blit foretatt målinger

Harvey Goodwin fant dagens iskart og guidet de tre polfarerne gjennom isødet.

Foto: Peter Leopold/Norsk Polarinstitutt

– Vi er halvveis. Du må hjelpe oss videre. Vi sitter fast i skruis etter å ha slept tunge pulker hele dagen, sukker en fortvilt Jølle.

Den erfarne kartleseren satte seg til pc-en og lot festen vente. Han fant guttas posisjon i Nordvestpassasjen. Med våkent blikk sjekket han dagens iskart over området. De svarte områdene han ser, betyr flat is.

Iskart over Nordvestpassasjen

Slik så iskartet ut den dagen ekspedisjonen sto fast.

Foto: Nedlastet iskart 16.04.2016

Beskjeden er klar: De må holde ut et stykke til. Han beregner nøyaktige GPS-posisjoner for ruta framover og sender til de motløse kameratene langt nord i Canada.

– Med klare posisjoner å gå etter, visste vi at strevet ikke var forgjeves. Men det var en risiko og gå mot politiets klare råd. Likevel tok vi sjansen på å følge Goodwins rute. Det ble 1–0 til Norsk Polarinstitutt i Tromsø, sier en strålende fornøyd Jølle.

Ulvang seiler inn i Gjøahavn

De klarte bragden med å skiseile helt fram til målet Gjøahavn, der Amundsen og hans menn oppholdt seg i to år.

Foto: Ekspedisjonsfoto Ulvang/Jølle/Fasting

Seks dager seinere seilte Ulvang, Fasting og Jølle inn til Gjøahavn etter tre ukers tur gjennom Nordvestpassasjen. Med proff hjelp fra andre siden av kloden.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali