Skal granske saken der fire personer ble funnet livløse i sjøen i Tromsø

En ny kommisjon skal se om det er noe å lære av hendelsen på Fagereng i Tromsø, der fire personer ble hentet livløse opp av vannet. Den etterlatte faren håper granskingen kan gi han svar.

Fjæra på Fagereng

FUNNET HER: Sporene etter mora og de tre barna endte i vannet her, i fjæra nedfor et naust på Fagereng i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Faren stiller seg det samme spørsmålet som alle andre har gjort i etterkant av denne tragedien: Hvordan var dette mulig? Han ser på en gransking som en mulighet til å finne svar på en del av de spørsmålene som hendelsen har etterlatt, sier bistandsadvokat Erik Ringberg.

Han er oppnevnt som bistandsadvokat for både den etterlatte faren og de tre barna som ble hentet livløse opp av vannet på Fagereng, sammen med barnas mor, forrige mandag.

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) skal nå granske hendelsen.

Avisa iTromsø omtalte granskingen først. Den vil starte så snart politiet har avsluttet etterforskingen.

Livene til kvinnen og hennes to eldste barn var ikke til å redde. De ble gravlagt tirsdag. Den yngste jenta er fortsatt innlagt på Rikshospitalet i Oslo, men er utenfor livsfare.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Mor og de tre barna forlater hjemmet og tar en rutebuss inn til Tromsø sentrum. I sentrum bytter de buss og tar rute 33 kl. 16.06. De går av i området Fagereng. Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra vegen ned til fjæra i tidsrommet mellom kl. 16.20 og 16.45. De siste bevegelsene er registrert kl. 16.52.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner den første personen kl. 17.43. Den fjerde personen blir funnet av dykkere fra brann og redning kl. 1800. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 18.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Vil lete svar på ubesvarte spørsmål

Undersøkelseskommisjonen Ukom ble startet opp i mai 2019. Det jobber 20 ansatte i team med saker innenfor helse- og omsorgstjenesten i kommunene.

Oppdraget er å undersøke alvorlige hendelser og andre alvorlige forhold som skjer i kommuner, finne ut hva som er bakgrunnen og se om det er noe samfunnet kan lære av det som går galt.

Direktør i undersøkelseskommisjonen, Pål Iden, sier det er mange ubesvarte spørsmål etter dødsfallene i Tromsø.

– Kan vi forebygge bedre? Hvorfor kan slikt skje? Det er to av spørsmålene, sier Iden.

– Dette er en svært tragisk hendelse som har rammet en hel familie. Mange sitter igjen og lurer på hva det er som har hendt og hvorfor slikt kan skje, fortsetter han.

Ukom vil vente med sitt arbeid til politiet har etterforsket saken ferdig. Etterpå vil kommisjonen gå inn i saken for å se om det er andre spørsmål de kan finne svar på.

Den ene av de 3 kistene bæres inn i Alnor-moskeen

GRAVLAGT: Tirsdag ble de tre døde etter hendelsen å Fagereng gravlagt.

Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen

– Må finne svar så fort som mulig

Direktør Pål Iden sier Ukom vil snakke med familien og andre som har stått tett på hendelsen, som i hjelpeapparatet eller andre, og samarbeide tett med Tromsø kommune.

Viktige konklusjoner vil bli delt med andre helse- og omsorgstjenester eller kommuner.

– Vårt utgangspunkt er ikke å finne syndebukker, men å snu alle steiner for å se om vi kan lære noe. Det er viktig å finne de svarene så fort som mulig.

Bistandsadvokat Erik Ringberg sier han forstår undersøkelseskommisjonen som en havarikommisjon for helsesektoren, men ikke et forsøk på å finne syndebukker.

– Det kan jo handle om at det å komme fra helt andre kulturer til et sted som Tromsø, med snø og mørketid, kan være tøft for enkelte. Hvis det er noe man kan gjøre annerledes for å ta imot og ta vare på dem som kommer er det bra. Da har det kommet noe godt ut av tragedien, sier Ringberg.