Hopp til innhold

Ukjente droner overvåket militærøvelse

Minst ti droner har overvåket en pågående norsk militærøvelse med soldater fra U.S. Marines. Forsvaret vet ikke hvem som står bak, og PST etterforsker saken.

Rein 2 militærøvelse Hæren

Øvelse Rein 2 er Hærens største felt- og skarpskytingsøvelse. Brigade Nord, forsterket med en kompanistridsgruppe fra US Marine Corps, stiller hovedstyrken.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren

Ukjente droner har kretset over området der militærøvelsen Rein 2 foregår i Troms. Flere enn ti observasjoner er gjort over øvingsområdene i de 14 dagene Hæren har vært ute på øvelse.

Observasjonene er gjort fra Bjerkvik i sør til Nordkjosbotn i nord her i Nord-Norge. Det er også observert droner over øvingsområdene i Østerdalen i Sør-Norge.

– For oss representerer dette en sikkerhetstrussel i flere domener. Først og fremst rent fysisk, fordi vi selv flyr droner og har helikopter i lufta. Det er svært uheldig at andre flyr i samme område som oss, sier talsmann for Hæren, og oberstløytnant, Ole Johan Skogmo til NRK.

Han sier observasjonene tydelig brøt reglene for dronedrift, som begrenser aktivitet 150 meter fra personell og materiell på bakken.

– Vi vet ikke hvem som står bak aktiviteten, sier han, og utelukker ikke at det kan være nysgjerrig lokalbefolkning som bare er uforsiktig.

– Men det kan også være andre aktører, som har ren etterretningsmessige behov for å avdekke hvordan vi opererer eller trener, sier Skogmo.

Svært alvorlig

Dronene har fotografert og filmet den militære øvingsaktiviteten, og Forsvaret ser svært alvorlig på hendelsen. Overflyvningene har vært relatert til militær aktivitet, og ikke til noen spesiell tid på døgnet.

– All aktivitet vi ikke kjenner til, og som driver innhenting over vår militærøvelse er svært uheldig for det vi driver med. Vi ønsker ikke å dele den typen informasjon fra lufta, sier Skogmo.

– Vi samarbeider med PST for å finne ut hvem som gjør dette, og hva motivene bak er.

Avisen Nye Troms omtalte denne saken først.

Rein 2

Fra Hæren deltar også Grensevakten, HMK Garde, Hærens Våpenskole og Hærens Befalsskole, mens HV stiller med Innsatsstyrken Derby.

Foto: Hæren

Også i Sverige

NRK meldte i går torsdag at en eller flere fjernstyrte droner har overvåket den store svenske marineøvelsen Swenex, som ble avsluttet torsdag. Øvelsen ble da avbrutt, og våpnene ladd med skarp ammunisjon.

– Det er vanskelig å trekke paralleller mellom Sverige og det som har skjedd her i Norge, men det er klart, det er likhetstrekk, sier Skogmo.

Øvelsen startet 14. november, og blir avsluttet i dag fredag. Totalt deltar 5000 soldater og befal i øvelsen, deriblant om lag 200 amerikanske soldater.