Hopp til innhold

Snik-innmeldte tretti barn i sjakklubb

Sjakklæreren i Alta meldte tretti barn inn i sjakklubben. Personopplysningene brukte han til å drive lotteri.

Sjakk
Foto: NRK

Den spesielle masse-innmeldingen begynte etter at mannen måtte overbevise myndighetene om at overskuddet gikk til arbeid med barn og unge.

Derfor fikk han elevene til å skrive opp navnene sine på en liste mens han underviste dem i sjakk i skoletida.

Det forteller en av foreldrene, Ole Kristensen:

- De ble spurt om å sette navnene sine på en liste. Læreren sa at han skulle regne ut poenger. Han kom også med gammelt godteri som han delte ut, sier Kristensen.

Det var Steinar Hardersen fra Komsa sjakk-klubb som kom på besøk med sjakkbrett og godteri.

Sjakklubben hans sto i fare for å miste lotteritillatelsen sin fordi lotteritilsynet tvilte på om inntektene gikk til det de skulle, nemlig til aktiviteter blant barn og unge.

Var ikke klar over at de ble innmeldt

Siden Hardersen hadde undervist klasser på komsa skole i sjakk ved ulike anledninger før. Derfor brukte han personlige opplysninger han fikk av elevene som navn, adresse og fødselsdatoer til å melde klassene inn i komsa sjakk-klubb.

NRK har ringt foreldrene til 12 tilfeldig valgte elever i klassene. Ingen av elevene eller foreldre deres har vært klar over medlemskapet.

De har heller ikke hatt kontakt med sjakk-klubben senere. Ingen av dem har betalt medlemsavgift, slik det står at de har gjort på medlemslista. Noen av foreldrene har nå politianmeldt Hardersen.

Hardersen selv mener alle elevene var klar over at de meldte seg inn i sjakk-klubben hans, og beklager at foreldrene ikke fikk vite om det. Han mener at dette ikke er å forfalske medlemslister.

- Nei, nei. I alle fall har det ikke vært meningen vår å gjøre det.