Hopp til innhold

Uenig om skatt fra vindkraft

Takket være eiendomsskatt, kan kommunene bokføre millionbeløp på konto.

Vindkraft

I fjor innførte kommunen eiendomsskatt på vindkraftanlegget som har surret og gått siden sommeren 2003. Eierne, Arctic Wind, som igjen eies av Finnmark Kraft, begynte å betale eiendomsskatt først i fjor.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Mens vindkraftanleggene i Berlevåg og Kjøllefjord genererer millionverdier i eiendomsskatt til kommunene, går det mot en strid mellom Måsøy kommune og Finnmark kraft, som eier anlegget i Havøysund – det første i sitt slag i Finnmark.

Anlegget ble satt i drift sommeren 2003, men det var først i fjor kommunen begynte å tjene penger på anlegget.

God butikk

Anne Karin Olli

Ordfører Anne Karin Olli.

Foto: Høyre / NRK

Nå er partene uenige om hvor mye eiendomsskatt som skal betales.

Dette er god butikk. Både for eierne og i kommunene der vindkraftanleggene befinner seg. Finnmark har nemlig landets beste forhold for vindkraft, og de foreløpig siste anleggene er kommet i Lebesby og Berlevåg.

Takket være eiendomsskatt, kan kommunene bokføre millionbeløp på konto. Lebesby fikk en avtale som sikret maks inntekt fra dag én, og 2,1 millioner kroner årlig. Berlevåg har valgt en trinnvis løsning, der de tjener 600.000 i år, og 4,2 millioner fra 2016.

– Vi ønsket ikke å innføre eiendomsskatt, men den økonomiske situasjonen i kommunen nærmest tvang oss til det, sier Høyre-ordfører Anne Karin Olli fra Måsøy.

Betalte skatt

I fjor innførte kommunen eiendomsskatt på vindkraftanlegget som har surret og gått siden sommeren 2003. Eierne, Arctic Wind, som igjen eies av Finnmark Kraft, begynte å betale eiendomsskatt først i fjor. Det første året tjente kommunen nesten en halv million på anlegget. Summen utgjør to promille av anleggets verdi, som er 243 millioner kroner.

I år har kommunen lagt på nye to promiller, og kan bokføre én million. Maks takst er sju promille, som både Lebesby og Berlevåg kommune bruker.

Men etter det NRK har grunn til å tro, mener Finnmark Kraft at de allerede betaler for mye i eiendomsskatt, og mener anleggets verdi er lavere enn det kommunen hevder.

I løpet av høsten skal kommunen ta stilling til om de skal øke skattesatsen, som på sikt kan gi Måsøy 1,7 millioner kroner årlig fra vindkraftanlegget.

– Etter det NRK har grunn til å tro, så er det en konflikt mellom dere og Finnmark kraft, og at de mener verdien er lavere enn det dere mener er riktig. Hva sier du om det?

– Den saken ønsker jeg ikke å kommentere nå, sier hun.

Finnmark Kraft ønsker heller ikke å kommentere saken.