Tysk entreprenør fikk feilutbetalt 60 millioner – krever mer penger fra Finnmarkssykehuset

Den tyske hovedentreprenøren avviser at de er ansvarlige for de store forsinkelsene ved nye Kirkenes sykehus. Selskapet skylder på en lokal entreprenør.

Kirkenes nye sykehus

Den tyske entreprenøren Cadolto mener at problemene omkring sykehuset i Kirkenes skyldes forhold utenfor deres kontroll. Cadolto skriver i en pressemelding at prosjektet har medført «enorme ekstrakostnader» for det tyske selskapet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

I en usedvanlig krass pressemelding mandag slår det tyske selskapet Cadolto, som er hovedentreprenør for byggingen av nye Kirkenes sykehus, kraftig tilbake mot Finnmarkssykehuset.

Ingen kan si når sykehuset, med en opprinnelig prislapp på 1,46 milliarder kroner, kan åpne, eller hva totalsummen i prosjektet lander på.

Nye Kirkenes sykehus

Kirkenes byggservice sto for grunnarbeidet. De ble slått konkurs 22. november 2016, men avviser at de har skyld for at sykehuset i dag slår sprekker.

Foto: Stian Strøm / NRK

Skylder på lokal entreprenør

Finnmarkssykehuset har gjentatte ganger plassert ansvaret for forsinkelsene og feilene hos Cadolto.

Cadolto mener imidlertid at problemene i prosjektet skyldes forhold utenfor deres kontroll. Cadolto skriver i pressemeldingen at prosjektet har medført «enorme ekstrakostnader» for det tyske selskapet og at de mange anklagene fra Finnmarkssykehuset ikke kan stå uimotsagt.

Kirkenes byggservice, som gikk konkurs i november 2016, blir pekt på av Cadolto som hovedårsaken til at prosjektet har sporet fullstendig av.

Videre heter det at «tallrike forsøk fra Cadolto for å komme til en rask løsning med byggherrens representanter for ferdigstillelsen og idriftsettelsen av sykehuset, har hittil derimot dessverre forblitt uten fremdrift. Dette er årsaken til dagens situasjon.»

Nye Kirkenes sykehus

I forrige uke meldte NRK at sykehusprosjektet snart er ett år forsinket, og at det nå jobbes på spreng for å rette opp feil og mangler.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ifinnmark.no meldte forrige uke at Finnmarkssykehuset ved en feil betalte ut over 60 millioner kroner til Cadolto, beløp som Finnmarkssykehusets ledelse nå vil ha tilbakeført.

Cadolto mener på sin side at de ikke har fått for mye betalt, men at betalingene «avviker derimot tydelig fra de fakturerte beløpene, og det riktignok i negativ retning, slik at Cadolto ikke har fått mer, men mindre enn avregnet.»

NRK har vært i kontakt med Cadoltos leder for bedriftskommunikasjon, men selskapet ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Heller ikke Finnmarkssykehuset ønsker å kommentere utspillet fra Cadolto.

Kirkenes byggservice: – Bare tull

Kirkenes byggservice ble slått konkurs 22. november 2016. Joakim Amundsen er tidligere daglig leder i Kirkenes byggservice. Han avviser alle anklagene fra Cadolto.

– Det Cadolto sier er bare tull. Vår etasje stod der da tyskerne begynte å bygge. Vi og det tyske selskapet hadde hver vår separate kontrakt med Finnmarkssykehuset og det har ikke vært noen offisiell kommunikasjon mellom de to selskapene. Alt har gått gjennom Finnmarkssykehusets byggeledelse, sier Amundsen.

Han opplyser at Kirkenes byggservice var ferdig med det aller meste i deres kontrakt da selskapet gikk konkurs, og at forsinkelsene som er oppstått ikke kan rettes mot dem.

– Hvorfor peker Cadolto på dere for å forklare de problemene som er oppstått?

– Det er vel lett å peke på et selskap som er borte fra saken for å forklare forsinkelsene.

– Hva er grunnen, etter din oppfatning, til at det er gått galt i prosjektet?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Amundsen.

Sprekker, nye Kirkenes sykehus

Prislappen på det nye sykehuset i Øst-Finnmark var opprinnelig 1,46 milliarder kroner, men det er ikke klart hva sluttsummen blir.

Foto: Amund Trellevik / NRK