Hopp til innhold

Tysk bank vil bruke milliarder i Hammerfest

Investerer tre milliarder kroner i arealutbygging.

Hammerfest
Foto: Allan Klo

– Vi er i samtaler med Deutsche bank, som utvikler grunnarealet og setter bygninger opp til de investorene som har lyst til å komme inn og være med på virksomhet, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jacobsen.

Med det slipper kommunen å klargjøre gigantiske arealer for petroleumsindustrien. Dette tar dermed en av verdens største banker seg av.

Deutsche Bank betaler også for de massive bygningsmassene som skal reises på de samme arealene, for så å leies ut. Og så langt vil ikke dette koste kommunen en krone i utgifter.

Alf R. Jakobsen

– Vi bruker et kommunaleid selskap, så vi står fortsatt med rettighetene og selger ikke noe grunnareal, sier Hammerfest-ordføreren, når kommunen lar Deutsche bank investere tre milliarder kroner i arealutbygging i kommunen.

Foto: MArte Lindi

Hammerfest vokser i stadig raskere tempo, og kommunen har hastverk med å klargjøre kommunen for mer industri. Gjennom avtalen med Deutsche bank vil Hammerfest få en inntekt på 12 millioner kroner i festeavgift.

– Vi er i jo i en rivende utvikling samtidig som vi har høy lånegjeld og høye pensjonsforpliktelser. Gjelda er til sammen på 3,1 milliarder, så da må vi finne alternative løsninger til noen av de investeringene vi har, forteller Jacobsen.

Den tyske banken går inn med nærmere tre milliarder kroner for å klargjøre områder ved Rypklubben og Leirvika i Rypefjord for fremtidige leietakere. I dag blir planen vedtatt i kommunestyret.

– Resultatet skal bli at vi fortere skal utvikle nærings- og industriareal i forbindelse med den høye aktiviteten som er her, ikke minst iforhold til petroleum, sier Jacobsen.

– Null risiko for Hammerfest

Hallur Thordarson

Daglig leder i Hammerfest og omegn Næringsutvikling, Hallur Thordarson, er den som sammen med kommunens næringsavdeling har forhandlet fram avtalen med Deutsche Bank.

Foto: Hammerfest- og omegn Næringsforening

– Vi er jo et næringsutviklingsselskap som har vært på banen her i 25 år. Det er jo vår rolle i samfunnet å legge til rette for utvikling.

Det sier daglig leder i Hammerfest og omegn Næringsutvikling, Hallur Thordarson. Han er den som sammen med kommunens næringsavdeling har forhandlet fram avtalen med Deutsche Bank.

– Banken og egenkapitalinvestoren som banken kommer med er de som tar risiko. Det er null risiko for kommunen hvis vi følger den modellen vi har tegnet opp nå, sier Thordarson.

Utbyggingen i Rypefjord er første del av noe mye større, mener Thordarsson.

– Her snakker vi om opp mot 15 milliarder over ti til femten år. Det er tre til fire arealer som skal bygges ut og skal legges til rette for infrastruktur og flere andre større prosjekter, sier han.

Strømsnes

På fire år har Hammerfest kommune planer om å klargjøre og utvide landområder i med to millioner kvadratmeter. Det største prosjektet har kommunen tenkt på Strømsnes, der de ønsker havne-og industriarealer på 900.000 kvadratmeter.

Foto: Borealis arkitekter/Hammerfest kommune

Skal betale milliardgjeld

Og når den tyske banken med sine investorer fester grepet på kommende industriarealer, vil Hammerfest kommune tjene rundt 12 millioner kroner årlig i festeavgift på arealene i Rypefjord.

Kommunen skal bruke inntektene på å betale ned den kommunale gjelda, som i dag har passert svimlende 3,1 milliarder kroner.

Dette er penger som blant annet er brukt til å ruste opp skoler, omsorgsbygg og kulturhus.

– Dette er ikke å gi fra seg eiendom, vi leier ut eiendom og har fortsatt eierettighetene. Vi bruker et kommunaleid selskap, så vi står fortsatt med rettighetene og selger ikke noe grunnareal, sier Hammerfest-ordføreren.

– Ikke et columbiegg

Thore Johnsen

ADVARER: Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole advarer Hammerfest mot å tro at internasjonale aktører ikke kommer til kommunen for å mele sin egen kake. – Det er viktig at kommunen følger nøye med på avtalene, sier Johnsen.

Foto: NHH

Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole er ikke overbevist. Den svært meritterte økonomieksperten understreker betydningen av at Hammerfest kommune har begge hendene på rattet.

– Dette er ikke et columbiegg. Det er ikke sånn at kommunen får alle mulighetene mens investorene får alle ulempene. Hvis investorene skal ta ulemper, så krever de en betaling, sier Johnsen.

– Ikke tro at internasjonale aktører er til for å hjelpe kommunen. De er der for å mele sin egen kake. Det gjelder både investorer og banker. Det viktigste er at kommunen ser på og vurderer tallene i fremtidige avtaler skikkelig, sier Johnsen.

Deutsche Bank har tidligere sagt til Dagens Næringsliv at de ser store muligheter i Hammerfest. Banken er allerede tungt inne i petroleumsbransjen, og sier de nå leter etter flere investorer for prosjektet i Hammerfest.

Johnsen oppfordrer Hammerfest kommune til blant annet å ta med seg erfaringene som flere store kraftkommuner har hatt, som blant andre Hattfjelldal kommune.

– Der vil de finne ut at de ble lurt. Det tror jeg ikke Hammerfest blir, men det forutsetter at de følger med på hva som skjer.