Hopp til innhold

Tusenvis kan miste jobben – frykter ikke for næringen

Til tross for at oljebransjen kutter stillinger mener olje- og energiminister Tord Lien at Norsk oljebransje er inni en god periode.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Tord Lien trekker fram at leverandørindustrien igjen får oppdrag i Norge.

Han er ikke bekymret for at bransjen nå mister viktig kompetanse under nedbemanninga.

– Jeg har lyst til å minne om at vi ser et aktivitetsnivå på norsk sokkel som ikke er langt unna rekordhøyt, sier Lien.

Flere frykter for jobbene

Dette sa Tord Lien dagen før Statoil gikk ut og sa at de kommer til å kutte opp mot ytterligere 1500 fast ansatte pluss 525 konsulentstillinger.

Ministeren sier oljebransjen nå får nye felt under bygging og at aktivitetsnivået på norsk sokkel ikke er langt unna rekordhøyt.

Samtidig sitter det oljearbeidere flere steder i Norge og venter på beskjed om de får beholde jobben eller ikke. Den kontrasten er vanskelig å svelge for Konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i YS i Statoil.

– Vi er for så vidt i en vekstperiode med nye felt som er under bygging. Det er derfor vi ser at det er overraskende at tallet blir så stort når man samtidig vokser og bygger ut nye felt, sier Teige.

Bjørn Asle Teige

Bjørn Asle Teige i YS i Statoil.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ikke redd for å miste kompetanse

Olje- og Energiminister Tord Lien er ikke redd for at bransjen nå mister viktig kompetanse, som det vil koste å erstatte hvis bransjen på ny må bygge seg opp.

– Det er viktig at leverandørindustrien og operatørene på norsk sokkel opprettholder kompetanse og kapasitet. Det kommer vi til å få bruk for igjen. Men derfor er jeg også veldig glad for at norske leverandører nå vinner en stor andel av de kontraktene som tildeles på norsk sokkel. Det gjør det lettere for selskapene og opprettholde den kapasiteten til de trenger det igjen, sier han.