Turister vil ha «skitvær»

Turister reiser til Nord-Norge for å se fantastiske landskap. Da gjør det ikke så mye om det er litt kaldt og dårlig vær, så lenge sikten er god.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forsker Trude Rauken ved senter for Klimaforskning har snakket med de som lever av turisme på Senja og i Vesterålen. Tilbakemeldingen hun har fått er at turistene som kommer gjerne vil oppleve det kalde været i Nord-Norge.

– Folk har en holdning til vær som noe som alltid har vært og alltid vil være. Turistene kommer ikke til Nord-Norge for å ligge på stranda, og ifølge turismenæringen har gjestene en forventning om at det skal være dårlig vær, sier Rauken, og tilføyer:

– De kan nesten kan bli litt lei seg når de ikke får brukt dunjakkene sine.

Raukens intervjuer med reiselivsnæringen er en del av prosjektet «Arctic Climate Change, Tourism, and Outdoor Recreation (ACTOR)» og prosjektet mål er å lære mer om hvordan klimaendringer i framtiden kan påvirke reiselivsnæringene i nord.

Dårlig sikt

Storm i Hammerfest 2003

Storm i Hammerfest

Foto: Eivind Klykken

Men selv om været ikke er det viktigste, er det enkelte værtyper som påvirker besøkende som kommer til disse distriktene.

– Dårlig sikt har mest negativ effekt. Dette samsvarer godt med funn om at turistene kommer for å se og oppleve den relativt urørte naturen i områdene, sier hun.

Hun kan fortelle at på Senja ønsker turistene å se naturen fra bilen eller bussen, og utsikten fra veien er viktig når folk velger å reise dit.

– Da passer det dårlig med dårlig sikt, sier Trude Rauken.

«Solfylte Nord-Norge»

Raukan har også gjennomgått en god del reisebrosjyrer, og kan fortelle at det er mange som pynter litt på hvordan været er i den nordlige delen av Norge.

– I bedriftenes markedsføringsmateriell er det en viss tendens til å overdrive graden av fint vær. Til tross for at dette er områder med skiftende vær og få perioder med gjennomgående fint vær, er det stor bruk av bilder med sol og klar himmel i brosjyrer og på hjemmesider. Noen beskriver været som skiftende og at tilreisende må være forberedt på dette, men alt i alt framstilles nok områdene som mer solfylte enn hva en tilreisende kan forvente, sier Rauken.