Hopp til innhold

Turister flyr nær flyplasser: – Hevder de ikke er kjent med droneforbudet

Turister som bruker droner på jakten etter det perfekte bilde er et økende problem for landets flyplasser. I Tromsø, hvor flyplassen er sentrumsnær, må politiet stadig rykke ut.

tromsø lufthavn

DRONER: Ved Tromsø Lufthavn er det et økende problem med turister som flyr droner.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Vi ser veldig alvorlig på dette, fordi det er totalforbud mot bruk av droner i området. Vi har hatt turister tidligere som hevder de ikke er kjent med droneforbudet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold.

I Tromsø er det et økende problem med turister som fyrer opp droner for å ta minneverdige bilder.

Det er totalforbud mot droner i en 5 kilometerradius fra alle Norges lufthavner.

Fredag var det flere situasjoner der politiet rykket ut, stanset og bøtela asiatiske turister som fløy til sammen fire droner over byen.

5kilometersone tromsø

FORBUDT: I Tromsø ligger bykjernen innenfor forbudssonen for drone flyvning.

Turister trosser forbudet

Lufthavnsjef i Tromsø, Ivar Schrøen sier det er spesielt turister som trosser droneforbudet.

– Det er sjeldent lokale som flyr droner ulovlig, det er spesielt tilreisende turister ikke klarer å forholde seg til forbudet.

Ifølge Schrøen har Avinor i flere år jobbet aktivt for å forhindre ulovlig droneflyging. Alle reiselivsbedrifter er informert om forbudet, og på flyplassen i Tromsø finnes flere oppslagmed samme informasjon.

– Vi har distribuert informasjon etter beste evne, men dessverre ser vi at enkelte

Ivar Schrøen

TURISTER ER VERST: Det er spesielt turistene som ikke følger loven, sier Ivar Schrøen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

turister likevel trosser forbudet. Jeg vil nok en gang oppfordre alle reiselivsbedrifter og hoteller om å spre informasjon om forbudet mot droneflyging i enkelte områder, sier han.

Byer som Bodø og Jessheim er også innenfor forbudssonen til droneflygning.

Dobling år etter år

I 2018 var det det rundt 430.000 droner i Norge. En dobling fra året før.

– Vi har sett en dobling av ulovlig droneflyvning år etter år. Økningen har gått parallelt med at flere skaffer seg droner, sier Bente Heggedal Løvold, seksjonssjef for Ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.

Ulovlig bruk kan være kommersielle aktører som mangler lisens og privatpersoner som kommer for tett inn på ulovlige soner, som lufthavner eller krenker privatlivets fred.

Men selv om det er økt rapportering av ulovlig bruk sier hun at det likevel er store mørketall.

Luftfartstilsynet har en mistanke om at det er flest turister som driver med ulovlig droneflyvning, men har ikke data på dette.

Bente Heggedal Løvold

MØRKETALL: Bente Heggedal Løvold i Luftfartstilsynet sier det er store mørketall.

Foto: Privat

– Det er typisk sommermånedene som er høysesong for droneflyving. Da ser vi en stor økning i anmelder og innrapporteringen, men det er ofte vanskelig å spore hvem som styrer dronen.

Luftfartstilsynet jobber med en informasjonskampanje for at både fastboende og turister skal være godt informert om regelverket.

– Vi jobber med å spre informasjon rundt dronevett med blant annet nettstedet dronelek.no. Nettstedet vil fremover bli oversatt til fem språk, inkludert mandarin, sier Heggedal Løvold.

Reiselivet må gjøre mer

Visit Norway sier de har en jobb å gjøre for at besøkende får den informasjonen de trenger. Deres representant i Tromsø sier det trengs et bedre samspill mellom reiselivet og

Inger Lise Brones

INFORMASJON: Lise Brones i Visit Tromsø sier de må informere bedre.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

myndighetene.

– Vi tar dette på høyeste alvor. Derfor har vi allerede informasjon på nettsidene våre, brosjyrer og forteller om det på turistinformasjon, sier Lise Brones i Visit Tromsø.

– Vi ser også på dette med skilting på overnattingssteder, utsiktspunkter og områder der vi vet turistene ferdes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark