Fant mengder med søppel i nasjonalpark: – Folk må ta seg sammen

Søppel er ikke bare et problem langs strender. Turfolk slår alarm om store mengder søppel i nasjonalpark langt fra allfarvei.

Søppel Dividalen

FORSØPLING: Nå som snøen og isen i Øvre Dividal nasjonalpark smelter kommer søppelet frem. Dette bildet ble tatt ved en rasteplass fredag 18. juni.

Foto: Privat

Snusbokser, turmat-poser, fyrstikkesker og dopapir.

Det var synet som møtte Kaisa-Wenche Vivisdatter ved en rasteplass i Dividalen. Det synes hun ikke er et særlig pent syn.

– Folk tenker ikke over at dette ikke brytes ned, sier Vivisdatter.

Øvre Dividal nasjonalpark ligger øst for Bardufoss i Indre Troms, like ved grensa til Sverige. For å komme dit må du kjøre i halvannen time fra Bardufoss eller to og en halv time fra Tromsø.

Fant rundt femti ølbokser

Vivisdatter er ofte i nasjonalparken, både som tilsynsvakt på Vuomahytta og som frivillig for Den Norske Turistforening (DNT). Hun mener det er behov for litt folkeopplysning.

– Alle skal ut i naturen nå, men det er altfor mange som ikke vet hva det vil si å være i naturen og ta vare på den. Noen har ikke hatt foreldre som har tatt dem med i naturen og lært dem hva de for eksempel skal gjøre når man må på do, påpeker Vivisdatter.

Kaisa-Wenche Vivisdatter

Kaisa-Wenche Vivisdatter mener det må en holdningsendring til.

Foto: Privat

I pinsa var friluftsentusiast Lars Haukanes Krempig i Dividalen nasjonalparken. Da fant han rundt femti tomme ølbokser på det populære fiskevannet Anjavatnet.

Søppel ølbokser Dividalen

Lars Haukanes Krempig tok med seg tomgodset han fant ved Anjavatn i Dividalen.

Foto: Privat

Ett fiskevann man må legge litt innsats for å komme seg til. Fra parkeringsplassen i Dividalen til Anjavatnet er det omtrent 25 kilometer.

– Jeg vil påstå at Dividalen er en av Norges fineste nasjonalparker. Det er sus av villmark, store flotte fjell, et rikt dyre- og fugleliv og enormt flotte muligheter for jakt og fiske. Så kommer du til et klassisk fiskevann som Anjavatnet, og ser forsøpling. Jeg blir bare så skuffa.

Krempig er lærer ved Alta folkehøgskole og er mye ute på tur, både på sommer- og vintertid. Han plukket med seg tomgodset, hvis ikke hadde de nå vært på bunn av innsjøen.

Lars Haukanes Krempig

Lars Haukanes Krempig er skuffet over turfolk som ikke tar med seg søppelet sitt etter en tur.

Foto: Privat

Mener problemet er størst ved fiskevann

Da han for bare noen uker siden besøkte stedet så han masse dopapir ligge strødd omkring.

– Det forsvinner jo, men det tar tid og er ikke noe fint å se på, sier Krempig som oppfordrer turgåere til å enten brenne eller legge papiret under en stein for å gjemme det bort.

For noen kan det kanskje virke rart at det blir funnet så mye søppel i naturen, når fokuset på miljø og plastforurensning blir stadig større.

– Dette er ikke noe nytt, det skjer år etter år. Ved kjente og gode fiskevann synes jeg det er spesielt mye søppel. Jeg synes folk må ta seg litt sammen, sier Krempig.

MYE SØPPEL

I 2018 fant elever ved en ungdomsskole store mengder søppel rundt Anjavatnet.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er for meg en gåte at folk som er glade i å være på tur, ikke klarer å ta med seg tomme ølbokser tilbake. Hvor er holdningene? Spør Krempig.

Også Vivisdatter synes det er påfallende mye søppel og halvbrent søppel å finne ved populære fiskevann.

For tre år siden fant en ungdomsskoleklasse nesten ett tonn med søppel ved Anjavatnet, da de hadde ryddeaksjon. Og Folkehøgskolen 69 grader nord plukker hvert år søppel i området.

– Må ta slutt

– Jeg trodde vi hadde kommet lenger i 2021 fordi det er så mye fokus på miljø, men det er noen som glemmer det, sier Fredrik Julius Jenssen i Statskog Fjelltjenesten som passer på statens skog- og fjellområder.

Han håper folk tar seg sammen og mener i likhet med Kaisa-Wenche Vivisdatter at det må en holdningsendring til.

– Det må bli slutt på dette, sånn at vi slipper å bruke tid og energi på å rydde opp etter andres turer, sier Jenssen og legger til:

– For hver gang du legger igjen søpla di, ødelegger du for andre turmennesker og for dyrelivet.

Øvre Dividalen nasjonalpark ligger langt fra allfarvei.