Hopp til innhold

Trygve Slagsvold Vedum: – Viser hvilken arroganse regjeringen har

Problemer i fylkesforhandlingene er skapt av regjeringen, mener leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet. Han sier manglende tilstedeværelse fra kommunalminister Jan Tore Sanner vitner om arroganse.

Sanner og Vedum

Jan Tore Sanner ser på klokka. Snart må fylkene som er tvangssammenslått sørge for å komme til enighet om videre vei fremover mot endelig fusjon i 2020. Her er han og Trygve Slagsvold Vedum under behandlingen av kommunestrukturen i fjor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Troms og Finnmark møtes neste uke til nye forhandlinger om sammenslåingen. Samtidig starter neste forsøk på å stoppe regionreformen, når flere politikere inviterer til folkemøtet «Nei takk til tvangssammenslåing» i Vadsø.

Hit kommer leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet på besøk.

– Det er fortsatt mange spørsmål og diskusjoner fremover. Da er jeg naturlig interessert i å møte dem som er bekymret for sentralisering og de som ønsker å utvikle hele Finnmark, sier han til NRK.

Varsler ikke omkamp

– Kommer du for en omkamp av regionreformen eller kommer du for å gjøre sammenslåingen best mulig?

– Jeg mener regionreformen er en håpløst dårlig reform. Den er ikke utredet, ingen har sett på konsekvensene og det er ikke endelig konkludert om Finnmark skal være egen valgkrets til Stortinget.

Vedum oppfordrer motstanderne til å hele tiden stille kritiske spørsmål, som han mener kan sørge for at flere ressurser kommer til Finnmark – ikke forsvinner. Han varsler ingen umiddelbar omkamp, men er svært kritisk til den fastlåste situasjonen mellom Troms og Finnmark.

– Dette er et problem som regjeringen har skapt. Dette er regjeringens ansvar, fordi det har ikke vært et ønske i Finnmark om å bli tvangssammenslått, sier Vedum.

– Arroganse

Lederen i Senterpartiet er svært kritisk til det han mener er kommunalministerens manglende tilstedeværelse.

– Jan Tore Sanner gadd ikke engang å møte opp på det felles fylkestinget mellom Finnmark og Troms, når det møtet var i fjor høst. Dette viser hvilken arroganse regjeringen har for Finnmarks utfordringer, sier Vedum.

NRK har vært i kontakt med kommunaldepartementet, men Jan Tore Sanner har ikke hatt mulighet til å svare under regjeringsforhandlingene på Jeløy.

Statssekretær Paul Chaffey har gitt et svar på vegne av departementet, men ikke på hele kritikken fra Vedum.

– Øvrige fylkeskommuner som skal slås sammen er godt i gang med sine prosesser. Troms og Finnmark bør også finne løsningen lokalt, og det har vi tro på at de får til, skriver han til NRK.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

De to partikameratene Vassvik og Ørnebakk har ikke så mye å juble for. Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark forlot i fjor forhandlingene med fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms. Nå skal de forsøke seg igjen, men Vassvik har tidligere signalisert at det blir vanskelig med kravene som Troms stiller.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Tilbake til forhandlinger

Flere svar vil komme innen 1. februar når et ekspertutvalg kommer med forslag til nye oppgaver til regionene. Et utvalg ser også på hvordan fremtidens valgdistrikter skal se ut.

Troms og Finnmark møtes som nevnt til nye forhandlinger 12. januar, men situasjonen er svært fastlåst etter bruddet i forhandlingene tidligere i år. Det er ønsket veiledning fra Sanner, men fylkesordfører Ragnhild Vassvik har ennå ikke hørt noe fra kommunaldepartementet.

– Det har vært og er dialog mellom de to fylkene og departementet. Departementet ønsker å videreføre dialogen, skriver Paul Chaffey til NRK.