Trosset angsten – åpnet egen butikk og skrev bok

For 15 år siden kunne hun bruke flere timer på å komme seg ut av matbutikken fordi hun ikke våget å gå til kassen. I dag har Nina Isaksen i Hammerfest trosset bipolar lidelse og angst, åpnet sin egen butikk og gitt ut en bok.

Video 16540a3e-1cb9-4912-b05b-6b24cae6ca65.jpg

Diktene i dagboka til Nina Isaksen er nå samlet i en bok

Ingen kan se at Nina Isaksen er syk. Men hun velger å være åpen om sykdommen hun har.

Jeg har aldri følt skam over sykdommen jeg har. For å overleve må jeg gå på medisiner, på lik linje med dem som har hjertefeil, forteller Nina Isaksen.

Trosset angsten

Om lag én av 100 nordmenn får bipolar lidelse og angst i løpet av livet, forteller Nina Isaksen.

Foto: Vibeke Lund Pettersen

Dagbok ble til bok

Hun var bare seks år da mørket senket seg for første gang, og hun lurte på hvorfor hun var til. Da hun var tolv år begynte tvangstankene.

Om lag én av 100 nordmenn får bipolar lidelse i løpet av livet. Sykdommen preges av maniske og depressive perioder som avløser hverandre. Siste året på videregående slo sykdommen til Nina ut for fullt. Gjennom flere år var hun enten høyt oppe, eller langt nede i depresjon. Nå er utdrag fra dagboka hennes blitt til diktsamling.

Boka som er illustrert med hennes egne tegninger. De byr på en reise i de bølgedalene som følger en bipolar diagnose.

Det ene diktet kan være et veldig melankolsk og tungt dikt, mens neste kan være skrevet i normal tilstand, forteller Nina.

Trosset angsten, åpnet butikk

En drøm gikk i oppfyllelse med butikken «Vilje og Ve»i.

Foto: Vibele Lund Pettersen

Drømmen var å åpne butikk

Steg for steg tok hun kontroll over livet sitt, og sykdommen. For to år siden nådde hun drømmen da hun åpnet butikken «Vilje og Ve»i Hammerfest. Nå håper hun at åpenheten hennes skal kunne hjelpe andre i samme situasjon

– Åpenhet er viktig for å kunne ufarliggjøre psykiske helseproblemer. Det er viktig å vise hvor vanlig det er, og samtidig vise se at man kan leve tilnærmet normalt liv, sier Nina Isaksen i Hammerfest.