Hopp til innhold

Tror på mirakler

Lege og professor Vinjar Fønnebø tror at mirakler kan skje.

Vinjar Fønnebø
Foto: NAFKAM

Vinjar Fønnebø er en av få som har viet sitt liv til forskning på alternativ medisin. Som lege og professor er han vitenskapsmann. Som medlem av adventistsamfunnet er han åpen og søkende. Adventistene lever sunt og ser på kroppen som et tempel. Og Vinjar Fønnebø ser ikke bort fra at mirakler kan skje.

I et program på NRK1 søndag 22. august får man vite mer om hvordan Fønnebø jobber. Programmet sendes på NRK1, søndag 22. august klokken 18.30.

Alternativ medisin er i vinden som aldri før. Vinjar Fønnebø som er lege, professor og adventist, bruker livet til å studere alternativ medisin på Norges eneste forskningssenter for alternativ behandling. I søndagens ”Åpen Himmel” drøfter han spørsmål om tro, helse og behandling.

Han samler på historier - alternative historier. Han vil ha fortellinger om hva som har skjedd med folk som har hatt virkninger av alternativ behandling. Han har et arkiv med skuffer fulle av beretninger om viktige ting som har hendt med folk, mange av dem oppgitt av skolemedisinen.

Vinjar Fønnebø jobber på forskningssenteret NAFKAM som er en del av Universitetet i Tromsø. De har høy internasjonal status og ble i 2008 valgt som verdens helseorganisasjons første samarbeidssenter i Nord-Europa innen folkemedisin og alternativ behandling.

Svært mange tyr til det alternative når helsa svikter, ofte i tillegg til skolemedisinen. Og befolkningen her i landet bruker alternative behandling: Halvparten av den norske befolkningen har oppsøkt alternativ behandling de siste 12 månedene. Når vi sjekkes i kontrollerte forsøk med narremedisin, vil omlag 30 % av oss kjenne ei forbedring – det som kalles placeboeffekten. Mens andre har fortellinger som kan minne om mirakler.

I programmet besøker Fønnebø rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad i Tromsø som tidligere ble drevet av adventistene. Her serveres et rikholdig vegetarisk tilbud av mat, fordi adventistene i store deler av verden lever som vegetarianere. Vinjar tilhører adventistsamfunnet og er aktiv i menigheten. Det å spise riktig og holde kroppen sunn er del av gudstroen, særlig ble dette framhevet av adventisten Ellen White, som skrev mye om kostholdet og dets betydning.

-Det lå i min oppvekst en veldig sterk tankegang om at man måtte gjøre noe for andre, sier Fønnebø. - Å jobbe med alternativ og tradisjonell medisin er å jobbe med behandlingsformer som store deler av verdens befolkning ennå støtter seg på. Lang erfaring har gitt folk innsikt som moderne forskning ennå ikke vet så mye om. Derfor er dette et felt med ei spennende framtid.

Se programmet på NRK1, søndag 22. august kl 18.30