Tror likevel ikke 14-åringen fikk i seg syntetisk cannabis

Legene i Hammerfest tror ikke det var syntetisk cannabis som førte til at en 14-åring ble innlagt tirsdag.

Syntetisk narkotika

POSTORDRE: Syntetisk dop er relativt lett å få tak i på nettet, men likevel ikke så utbredt i ungdomsmiljøet, etter det Utekontakten i Alta kan finne ut.

Foto: Tollvesenet

14-åringen ble tatt til legevakta i Alta da han ikke kunne føle sine egne armer og bein, og han hadde svært høy puls.

Tirsdag kveld fikk politiet melding om at det var syntetisk cannabis som var årsaken. I dag tviler de.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra sykehuset om at legen anser det som lite sannsynlig at det er syntetisk cannabis denne ungdommen har fått i seg, sier Olaf Andersen, leder for operasjonssentralen i Hammerfest.

Noe klart svar på hva som har skjedd har de foreløpig ikke.

– Dette er ikke en straffesak, så vi har ikke iverksatt etterforskning. Men vi vil gjøre undersøkelser og ha samtale med ungdommene i ettertid for å få klarhet i hva som har funnet sted.

Sterke reaksjoner

– Er det grunnlag for å tro at de har inntatt ulovlige stoffer?

– Det vet vi faktisk ikke. Meldingen vi fikk gikk ut på at det kunne være syntetisk cannabis. Den ene av disse ungdommene hadde fysiske reaksjoner som var veldig sterke. Basert på det, og at helsevesenet vurderte at de ikke kunnen behandle ham i Alta, men valgte å sende ham til Hammerfest sykehus, fryktet vi for at det kunne være illegale stoffer, sier Andersen.

– Alle narkotiske stoffer har et illegalt omsetningsapparat. Der dukker det av og til opp nye stoffer som noen er villige til å prøve ut. Det er urovekkende, men det overrasker oss ikke at de dukker opp nye stoffer av og til.

Ikke mye rus

Ronny Eidsaune er utekontakt i Alta, og sier at de frykter syntetiske stoffer fordi de er svært kraftige og vanskelige å dosere. Likevel er ikke narkotika noe spesielt stort problem i Alta for tiden.

– Jeg tror det er en gjengs opplevelse at det ikke er mye rus. Det melder også politiet. Vi ser en generasjon ungdommer der rus ikke betyr så mye. Det er viktigere å prestere og være flink på skolen. Men det henger sammen med at det er høye krav til de unge. Det gir mer psykiske lidelser – som har blomstret mer opp enn det man ser på russida.