Hopp til innhold

– Skaper ikke større spenning mellom Norge og Russland

Det nye etterretningsskipet som skal overta for «Marjata» vil ikke skape større spenning mellom Norge og Russland. Det tror forsker på Norsk utenrikspolitiske institutt.

Skroget til nytt overvåkingsfartøy

Dette er norges nye etterretningsskip. Etter planen skal det settes i drift fra og med 2016, men det vil ikke ha konsekvenser for forholdet mellom Norge og Russland tror forsker.

Foto: FORSVARET / NTB scanpix

– At man ser hverandre i kortene har vært bildet siden den kalde krigen, så det er en del av normaltilstanden, sier Karsten Friis som er seniorrådgiver på Norsk

Karsten Friis

Karsten Friis hos NUPI, tror ikke på økt spenning mellom Norge og Russland når Norge nå får nytt etterretningsskip.

Foto: Pressefoto / NUPI

utenrikspolitiske institutt. Han leder også forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar.

Ingen dramatikk

Russland har tidligere klaget på at «Marjata» har vært nærgående under marine øvelelser, uten at forskeren ser noe dramatikk i det.

– Man har formelt protestert mot denne virksomheten, men i praksis har man akseptert praksisen, sier Friis som poengterer at det ikke bare er Norge som følger med.

– Russerne gjør det samme mot NATO-øvelser og norske operasjoner, så jeg tror ikke det oppfattes som noe unormalt, sier Friis.

Ny teknologi kan provosere

Han tror ikke det nye skipet vil utgjøre noe nytt i situasjonen mellom landene. Med mindre det er snakk om noe mer enn en vanlig oppgradering.

– Bare hvis det nye skipet har noen nye kapasiteter som er helt nye og som på noen måter oppfattes som en provokasjon på en ny måte. Hvis det er snakk om en vanlig oppgradering er det bare en videreføring av det man gjør idag, sier Friis.

Men hva det nye skipet inneholder kan han ikke si noe om.

– Om skipet innholder noe ny teknologi vet ikke jeg, det er gradert informasjon, sier NUPI-forskeren.

Saken om det nye skipet har vært registrert i flere russiske medier, men det har ikke kommet noen negative reaksjoner så langt.

  • Les også: Her er norges nye spionskip

    Marjata

    Marjata er dagens etterretningsskip som brukes for å følge med i Nordområdene. Det har vært i drift siden 1995.

    Foto: Atle Markeng / NRK