Tror ikke folk får se helleristningene

Jubelen sto i taket over nyheten om et stort og sensasjonelt helleristningsfelt utenfor Kirkenes. Men turistekspert har ingen tro på at feltet vil være åpent for publikum.

Helleristninger 2

Her, på Gamneset, ble det sensasjonelle helleristningsfunnet gjort i forrige uke.

Foto: Tromsø Museum

Kåre Tannvik er frustrert over regelverket

Kåre Tannvik mener det meste realistiske er å bygge en kopi av helleristningene.

Foto: Arnstein Jensen

Årsaken er at det skal bygges en oljeterminal i det samme området.

– Du kan ikke komme deg inn i en slik oljeterminals område med de reglene som er. Det er bare å glemme, det er urealistisk. Du kan til sammenligning heller ikke komme deg på Sør-Varangers kai på grunn av sikkerhetskravene som er lagt i EU, sier reiselivsgründer Kåre Tannvik, som har jobbet med turisme i flere tiår.

I forrige uke ble helleristninger som anslås å være 7000 år gamle funnet på Gamneset utenfor Kirkenes. Spørsmålet er nå hva som nå skal skje med kulturskatten.

– Konger og spesielle grupper får kanskje komme inn til selve terminalområdet. Men det blir en høy terskel å slippe inn folk der, såpass realistiske må vi være, mener Tannvik.

Kan ikke kreve

Stein Tage Domaas

Stein Tage Domaas påpeker at offentligheten ikke har krav på tilgang.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Mange ser etter funnet av kulturskatten en mulighet for en ny turistmagnet i Sør-Varanger, kommunen der Kirkenes er sentrum.

Men offentligheten har ikke krav på tilgang til området dersom Norterminal, selskapet som skal bygge oljeterminalen, ikke vil gjøre det tilgjengelig. Det opplyser fylkeskulturminnesjef i Finnmark, Stein Tage Domaas:

– Det er ei utfordring at dette funnet er blitt gjort på et industriområde, og Norterminal må være interessert i å tilrettelegge for offentlig tilgang. For det er ikke slik at offentligheten kan kreve tilgang, sier han.

– Må ta hensyn

Arne Ramstad

Arne Ramstad i Norterminal utelukker ikke at kulturskatten vi bli åpnet for alminnelig publikum.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Norterminal, som allerede har varslet at de øsker en dialog om helleristningene, sier at de nå vil se på saken.

– Vi må ta stilling til i hvilken grad dette funnet kan gjøres tilgjengelig gitt at det blir liggende innenfor et terminalområde. Vi er nødt å ta hensyn til aktiviteten vi skal ha der, sier utviklingsdirektør Arne Ramstad i Norterminal.

Intensjonen er imidlertid å gjøre kulturskatten tilgjengelig:

– Vi synes at dette er en særdeles spennende oppdagelse. Hensikten med de arkeologiske undersøkelsene som vi har finansiert, er å avdekke om området har en verneverdig interesse. Nå er det gjort funn som vi mener bør ivaretas på en god måte, sier Ramstad.

– Bygg en kopi!

Helleristninger Tømmerneset

Helleristninger som anslås å være 7000 år gamle er funnet på Tømmerneset i Øst-Finnmark. Funnet betegnes som sensasjonelt, og sammenliknes med de verdenskjente helleristningene i Alta.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Kåre Tannvik, som driver snøhotellet i Kirkenes, tror at den eneste løsningen vil være å bygge en kopi av hele feltet:

– Utbygger bør bruke betydelige midler på å kompensere for dette. Det må lages en helt naturtro kopi, i full størrelse, noe eksperter kan gjøre, slik at man nesten ikke ser forskjellen, sier han.