Hopp til innhold

Tror homoekteskap ødelegger kirka

Predikant og forsamlingsholder Øystein Pettersen tror kirkemøtets vedtak om å tillate ekteskap mellom likekjønnede vil få alvorlige konsekvenser for kirka.

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen mener det er en synd å elske noen av samme kjønn.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Det er en trist utvikling i kirka vi tilhører. Slik utviklingen er nå, føler folk seg mindre og mindre hjemme i den, sier predikant og forsamlingsholder Øystein Pettersen i den liberale fløyen av Luthersk Læstadiansk menighet.

Menigheten står sterkest i Troms, men har også medlemmer i Finnmark og i Nordland.

Mandag vedtok kirkemøtet å innføre en liturgi for likekjønnede ekteskap, med 88 mot 27 stemmer.

– Det kom ikke som en overraskelse, etter at Åpen folkekirke fikk så stor oppslutning under kirkevalget i fjor. Det som er skuffende er at så mange biskoper stemte for den nye liturgien, deriblant vår egen biskop, som har snudd i saken, sier Pettersen.

– En synd

– Det er skuffende at de ikke valgte å stå ved Guds ord, men i stedet følge folkemeningen.

Selv om det er opp til hver enkelt biskop å bestemme om vedkommende skal benytte seg av den nye liturgien, er Øystein Pettersen overbevist om at dette vil få konsekvenser for kirka.

– Det er vanskelig å forholde seg til en kirke som er i strid med Guds ord. Jeg tror dette blant annet vil føre til at færre går i kirka, sier han.

Men vi lever i en verden i stadig forandring, burde ikke synet på kjærlighet mellom mennesker av samme kjønn også forandre seg?

– Vi skal vise kjærlighet til alle mennesker, men vi kan ikke fravike Guds ord, og der er det ikke rom for omtolkning. Er du kristen, må du leve etter Guds ord, og slik jeg tolker det er det en synd å bli glad i et menneske av samme kjønn.

– Viktig og riktig

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad.

Foto: Privat

Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Ingvild Endestad, tror ikke kirkemøtets vedtak vil ødelegge for Den norske kirke.

– Vi så på valgresultatet at dette er et riktig vedtak. Det er utrolig viktig for å slå fast at homofile og lesbiske, som lenge har følt seg uvelkommen i kirken, nå føler seg velkommen, sier hun.

I 2015 opplevde Den norske kirke rekordmange utmeldinger. En av årsakene var kirkens holdning til ekteskap mellom likekjønnede.

– Hvor vidt årets vedtak vil føre til at unge folk velger å bli værende i kirka, ønsker jeg ikke å spekulere for mye i, men jeg tror sjansen for det er større når kirka gir rom for lesbiske og homofile, sier Ingvild Endestad.