Tror asylstrømmen er en russisk provokasjon

Det er stor diskusjon om man burde stenge den norsk-russiske grensa etter den store flyktningstrømmen i nord. Russland-ekspert mener dette er debatten russerne nå ønsker i Norge.

Flyktninger på Storskog

Russland-ekspert og redaktør Thomas Nilsen mener en debatt om vårt forhold til Russland, er nettopp det russiske myndigheter nå ønsker i Norge.

Foto: NRK

Asylsituasjonen på grensen mot Russland har fått mange til å diskutere hva slags forhold vi burde ha til vår store nabo i øst.

Greger Mannsverk

Greger Mannsverk er daglig leder for verkstedet Kimek i Kirkenes. En stengt grense mot Russland vil ramme både bedriften hans og Kirkenes-samfunnet hardt, mener han.

Foto: Morten Ruud

Flere politikere har gått ut og sagt at grensa nå må stenges, men aktører i Kirkenes mener dette vil få konsekvenser.

– Det vil være en katastrofe for Kirkenes-samfunnet og også for oss som bedrift. Det er ikke noe vi kan leve med, sier Greger Mannsverk, daglig leder for Kimek.

– Er ikke noe vi kan leve med

Kirkenes er en by som lever av sitt nære forhold til grensa. Norske selskap samarbeider med produsenter i Murmansk-området.

Småbarnsforeldre fra Nikel handler bleier på butikkene og det snakkes russisk i handlegatene.

En slutt på dette vil ramme byen hardt, mener Kimek-lederen. De reparerer båter både fra Russland og Norge, og for han er ikke en stengt grense et alternativ.

– Det vil bety at man utestenger våre kunder til å komme til oss. Det vil komme på toppen av den boikotten som man allerede har inn imot Russland, sier Mannsverk.

Kirkenes

Folk-til-folk samarbeid er viktig i grensebyen Kirkenes, og folk drar over grensa for å handle hos hverandre. Bedrifter har lenge samarbeidet og Kimek (til høyre i bildet) er en av bedriftene som vil rammes hardt om grensa skulle stenges.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Svaret er dialog

For næringsaktøren i grensebyen er svaret heller dialog enn stengte porter.

– For Sør-Varanger er det helt essensielt at den grensa har blitt mer åpen, og at vi har Russland som naboland, sier Mannsverk.

– Der er utfordringer rundt om i Europa og andre steder i verden som man må håndtere, men vi må huske på at vi er naboer, vi har felles hagegjerde – da er vi nødt til å snakke i lag.

Thomas Nilsen

– Jeg tror ikke svaret er å stenge grensa. Det vil være et veldig stort tilbakeskritt i forhold til norsk-russisk historie, sier Thomas Nilsen, redaktør i nettavisen The Independent Barents Observer.

Foto: Gyda Hesla

Ønsker Russland provokasjoner?

Er løsningen dialog, eller stengte porter? Dette kan være debatten Russland ønsker i Norge.

– Vi skal være forsiktig med å gå ut å anbefale at grensa stenges, for det kan være nettopp den type provokasjoner som Russlands sikkerhetsmyndighet ønsker, sier Thomas Nilsen, redaktør i The Independent Barents Observer.

– Jeg ser helt åpenbart veldig mange tegn her på at Russland ønsker å teste den norske grenseberedskapen, for å se om det får politisk effekt i Norge.

Flyktninger i telt på Storskog

Aldri før har det kommet så mange asylsøkere i løpet av én dag. 116 personer krysset onsdag grensa fra Russland og søkte asyl i Norge. Her er de ankommet Storskog og venter i et midlertidig telt i påvente av å bli fraktet videre til transittmottak.

Foto: NRK

– Norge en liten brikke

Russland kan ha årsaker for å slippe mange asylsøkere over grensen.

– Vi ser at dette er antakelig en helt bevisst provokasjon fra Moskva. Kanskje for å skape splid innad i Norge i forhold til sanksjonsregimet, sier Nilsen.

Kanskje også for å vise oss de store flyktningstrømmene som kan komme ut av Syria hvis man ikke får støttet Assad-regimet og får slutt på krigen der nede. Da trenger Russland sympati for sine militære operasjoner i Syria.

Redaktøren mener Norge må se sin rolle i dette.

– Vi er en del av et storpolitisk spill. Vi er i sentrum av den geopolitiske utviklinga i verden, og det tror jeg er veldig viktig å ha i tankene.