Tromsøværinger på ferie i Tyrkia: – Veldig spesielt å være her nå

Tore Rismo og familien har sittet oppe halve natta for å få med seg nyheter om militærkuppet.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul

I løpet av fredag kveld strømmet folk til Taksim-plassen i Istanbul for å demonstrere mot kuppforsøket. Mange nordmenn er i Tyrkia på ferie for tida, men familien Rismo fra Tromsø merker lite til urolighetene.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Det siste halve døgnet har vært dramatisk i Tyrkia. Sent i går kveld kom de første meldingene om et mulig militærkupp mot president Erdoğan. Etter flere timer i uvisse kom meldingene om at kuppforsøket var slått tilbake.

Minst 265 personer har blitt drept i kuppforsøket, og opptøyene har vært størst i Istanbul og Ankara.

Tore Rismo, Siri Figenschou og datteren Katarina fra Tromsø er på ferie i turistbyen Belek, som ligger mellom Antalya og Alanya.

Familien har sittet oppe halve natta og fulgt med på nyheter om militærkuppet.

– Det er veldig spesielt å være her mens det skjer et militærkupp, selv om vi ikke merker noe særlig til det i Belek. Det blir til at man følger nøye med på det som skjer, forteller Tore Rismo.

Det siste halve døgnet har mange vært bekymret for Tromsø-familien.

– Veldig mange hjemme har tatt kontakt siden i går kveld, sier Rismo, som synes omtanken er hyggelig.

Håper å komme hjem i tide

Tore Rismo, Siri Figenschou og Katarina Rismo

Dette bildet la Tore Rismo ut på Facebook i morges for å berolige venner og familie hjemme i Norge. – Veldig mange har spurt oss om vi er i trygghet, sier Rismo. Han sier at han ikke har blitt redd for å reise på ferie til Tyrkia.

Foto: Privat

Rismo forteller at Facebook ble stengt i en periode i Tyrkia i natt på grunn av opptøyene.

– Siden i går kveld har det også vært uvanlig stor aktivitet fra høyttalerne på moskeene. Jeg antar at presidenens oppfordringer til folket og støttespillerne om å stå imot kuppet og ta ut til gatene i protester, har blitt kringkastet.

Familien er mest bekymra for om de må bli i Tyrkia lenger enn planlagt.

– Vi håper å komme oss hjem i morgen. Vi har også vært bekymra for om minibanker skulle bli stengt. Vi gleder oss til å fortsette ferien i Troms, sier han.

Familien har fått SMS fra reiseselskapet sitt og melding fra Uenriksdepartementet om å holde seg innenfor turistområder. UD fraråder nå alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

Ekteparet Kathrine og Andreas Waaler fra Tromsø er også på ferie i Tyrkia, i kystbyen Side.

– Vi har fått beskjed om å holde oss på hotellområdet, men merker ellers ingenting til urolighetene her, skriver de i en tekstmelding.

– Innførte portforbud

Rismo sier at det var vanskelig å orientere seg i det tyrkiske nyhetsbildet i den tidlige fasen av kuppforsøket.

– Det kom utrolig mye motstridende meldinger, både om bakgrunnen for kuppet, meldinger fra den tyrkiske presidenten og statsministeren og fra de såkalte opprørerne.

I dag har familien holdt seg mest ved bassenget.

– I går innførte visstnok myndighetene portforbud over hele landet, men jeg tror ikke det praktiseres i noen særlig grad. Både Tyrkia og verdenssamfunnet er utsatt for harde prøvelser for tida. Jeg håper virkelig at ting roer seg, sier Rismo.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein