Tromsøværinger på ferie i Tyrkia: – Veldig spesielt å være her nå

Tore Rismo og familien har sittet oppe halve natta for å få med seg nyheter om militærkuppet.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul

I løpet av fredag kveld strømmet folk til Taksim-plassen i Istanbul for å demonstrere mot kuppforsøket. Mange nordmenn er i Tyrkia på ferie for tida, men familien Rismo fra Tromsø merker lite til urolighetene.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Det siste halve døgnet har vært dramatisk i Tyrkia. Sent i går kveld kom de første meldingene om et mulig militærkupp mot president Erdoğan. Etter flere timer i uvisse kom meldingene om at kuppforsøket var slått tilbake.

Minst 265 personer har blitt drept i kuppforsøket, og opptøyene har vært størst i Istanbul og Ankara.

Tore Rismo, Siri Figenschou og datteren Katarina fra Tromsø er på ferie i turistbyen Belek, som ligger mellom Antalya og Alanya.

Familien har sittet oppe halve natta og fulgt med på nyheter om militærkuppet.

– Det er veldig spesielt å være her mens det skjer et militærkupp, selv om vi ikke merker noe særlig til det i Belek. Det blir til at man følger nøye med på det som skjer, forteller Tore Rismo.

Det siste halve døgnet har mange vært bekymret for Tromsø-familien.

– Veldig mange hjemme har tatt kontakt siden i går kveld, sier Rismo, som synes omtanken er hyggelig.

Håper å komme hjem i tide

Tore Rismo, Siri Figenschou og Katarina Rismo

Dette bildet la Tore Rismo ut på Facebook i morges for å berolige venner og familie hjemme i Norge. – Veldig mange har spurt oss om vi er i trygghet, sier Rismo. Han sier at han ikke har blitt redd for å reise på ferie til Tyrkia.

Foto: Privat

Rismo forteller at Facebook ble stengt i en periode i Tyrkia i natt på grunn av opptøyene.

– Siden i går kveld har det også vært uvanlig stor aktivitet fra høyttalerne på moskeene. Jeg antar at presidenens oppfordringer til folket og støttespillerne om å stå imot kuppet og ta ut til gatene i protester, har blitt kringkastet.

Familien er mest bekymra for om de må bli i Tyrkia lenger enn planlagt.

– Vi håper å komme oss hjem i morgen. Vi har også vært bekymra for om minibanker skulle bli stengt. Vi gleder oss til å fortsette ferien i Troms, sier han.

Familien har fått SMS fra reiseselskapet sitt og melding fra Uenriksdepartementet om å holde seg innenfor turistområder. UD fraråder nå alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

Ekteparet Kathrine og Andreas Waaler fra Tromsø er også på ferie i Tyrkia, i kystbyen Side.

– Vi har fått beskjed om å holde oss på hotellområdet, men merker ellers ingenting til urolighetene her, skriver de i en tekstmelding.

– Innførte portforbud

Rismo sier at det var vanskelig å orientere seg i det tyrkiske nyhetsbildet i den tidlige fasen av kuppforsøket.

– Det kom utrolig mye motstridende meldinger, både om bakgrunnen for kuppet, meldinger fra den tyrkiske presidenten og statsministeren og fra de såkalte opprørerne.

I dag har familien holdt seg mest ved bassenget.

– I går innførte visstnok myndighetene portforbud over hele landet, men jeg tror ikke det praktiseres i noen særlig grad. Både Tyrkia og verdenssamfunnet er utsatt for harde prøvelser for tida. Jeg håper virkelig at ting roer seg, sier Rismo.