Tromsømann dømt for voldtekt av to menn

Begge de fornærmede var svært beruset, og sov tungt, påpeker lagmannsretten.

Nord-Troms tingrett.

Mannen må ifølge dommen i Hålogaland lagmannsrett betale 100.000 kroner hver til de fornærmede.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Den 27 år gamle mannen ble i Nord-Troms tingrett dømt til fire års fengsel for overgrep mot to jevngamle menn i Tromsø i 2014 og 2015.

Begge overgrepene skjedde tidlig på morgenen, og både domfelte og de fornærmede var svært beruset da overgrepene skjedde. Mannen erkjente ikke straffskyld etter tiltalen.

Etter at dommen falt, anket han til Hålogaland lagmannsrett. Der har saken gått på ny over fire dager, og 17 vitner har blitt avhørt. Fredag ble det klart at straffen blir det samme som i tingretten; fire års fengsel.

Lagmannsretten skriver i dommen at «handlingene var tilsiktede og bevisst utført. Tiltalte hadde ingen grunn til å tro at verken fornærmede 1 eller fornærmede 2 samtykket i den seksuelle omgangen. Begge de fornærmede var svært beruset, og sov tungt (...)»

Mannen må også betale 100.000 kroner hver til de fornærmede.

Private fester

Mannen ble først anmeldt for å ha voldtatt en mann i november i 2014. Året etter ble mannen anmeldt for en ny voldtekt av en annen mann i 20-årene.

Begge voldtektene skjedde på private fester i Tromsø.

– Vi hadde håpet at straffen ble nedjustert, men straffen er i tråd med vår subsidiære påstand. Vi er fornøyd med det, sier forsvarer Cecilie Drechsler til NRK.

– Nå handler det om å se framover. Han har det veldig tungt, og han anket fordi han ikke ser på seg selv som en voldsmann og seksualforbryter. Dette skjedde på en fest hvor alle parter var sterkt beruset, sier Drechsler.

Flere utsatte

Da saken gikk i tingretten kom det fram at flere andre hevdet de var utsatt for overgrep av mannen, men disse ønsket ikke å anmelde.

– I etterforskningen av saken har vi fått høre at flere andre har vært utsatt for lignende ting som dette, men vi har valgt å respektere ønsket om å ikke gå videre med dette, så slik det ser ut kan det være flere som er utsatt for seksuelle handlinger de ikke har vært med på, sa aktor Tor Børge Nordmo til NRK da dommen falt i mai.

Forsvareren til mannen sier det er lite sannsynlig at de velger å anke dommen videre.