Hopp til innhold

Tromsø stenger treningssentre og innfører krav om munnbind

Tromsø kommune stenger alle treningssentrene i byen. Det blir også innført påbud om munnbind på kollektivreiser.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen pressekonferranse 04.03

Ordfører Gunnar Wilhelmsen orienterte om smittesituasjonen i Tromsø torsdag

Foto: Marita Andersen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

En uoversiktlig smittesituasjon fører til at Tromsø kommune nå innfører strengere, lokale tiltak.

Torsdag klokka 13.30 møtte ordfører Gunnar Wilhelmsen og kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen pressen. I 16-tiden ble flere nye tiltak vedtatt i et ekstraordinært formannskapsmøte.

– Tromsø kommune har ventet i det lengste med å innføre strengere tiltak til det etter en helhetsvurdering ble vurdert som nødvendig. I denne omgang har vi skjermet barn og unge så langt som mulig, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune.

Skjermer de unge

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sier det er 60 smitta de siste dagene. I befolkninga er det nå 79 smitta per 100.000 innbygger.

– I løpet av ei uke har smitten spredt seg i fire ledd. De smitta er i stort sett i alderen 20 til 30 år, og smitten har stort sett spredt seg gjennom treningssenter. Den nye varianten smitter gjennom kontaktflater, og en meters avstand er ikke alltid nok.

Sju-åtte tusen Tromsøværinger har testa seg bare de siste dagene.

– Vi gjør først og fremst disse nye tiltakene for å beskytte dem som ikke tåler å bli smitta, sier ordføreren.

Det er rundt 20 treningssentre i Tromsø som nå må stenge. Også svømmehaller, spaanlegg og hotellbasseng blir stengt.

Stenger ikke serveringssteder

Under sakens behandling i formannskapet samme ettermiddag stilte SV og Høyre spørsmål ved hvorfor ikke utelivs- og serveringssteder også må holde stengt.

Men serveringsstedene får fortsatt holde åpent, med krav om å registrere alle gjestene.

Til SV og Høyres spørsmål, svarte smittevernoverlege Trond Brattland, at dette ikke er målrettede tiltak.

– Når man iverksetter tiltak må vi tenke på smittevernloven. De må være målretta. Vi ser ikke nå på utelivs- og serveringsstedene som et problem i utbruddet så langt. Derfor er ikke flere tiltak nødvendig nå, sier han.

Brattland forteller også at det allerede er strenge tiltak for serveringsbransjen, med skjenkestopp klokka 22 og tydelige retningslinjer for smittevern.

Jan Blomseth i Nei til Bompenger kritiserte på sine side hele nedstengningen, og mente smitten heller må få bre seg. Han etterlyste en mer «langsiktig strategi».

Tiltakene som iverksettes gjelder fra midnatt 5. mars og til og med 18. mars.

Tromsø kommune møtte pressen torsdag for å orientere om tiltak som kan bli vedtatt.

Skjult smitte

Det siste døgnet har det også dukket opp smittetilfeller der det ikke er kjent hvor smitten stammer fra, forteller Kristoffersen.

– Vi har god kontroll, men når vi opplever slikt, gir det tanker om at vi har en del skjult smitte.

Barn og unge under 20 år blir skjermet fra de nye restriksjonene og kan fortsatt drive organisert idrett. Barn under 12 år trenger heller ikke å bruke munnbind når de reiser kollektivt.

I forrige uke ble de første smittetilfellene i en ny smittebølge i Tromsø kjent. Kommunen viste til en rekke steder der det kan ha vært smittede personer. Det har ført til at flere tusen mennesker har latt seg teste for koronaviruset.

En knivsegg

Mer enn 40 personer i Tromsø har fått påvist covid-19 de siste dagene. De fleste av disse knyttes til det nye utbruddet i byen.

Den engelske varianten av viruset har blitt påvist.

Denne varianten av covid-19 er kjent for å smitte lettere, men ikke nødvendigvis føre til mer sykdom. Det betyr at smitten kan ha spredt seg raskere enn det man ellers har vært vant til i Tromsø.

– Vi balanserer nå på en knivsegg. Vi har et betydelig antall smitta og sikkert mellom 400 og 500 personer i karantene, sier fagleder på koronasenteret, Øyvind Benjaminsen til NRK.

Øyvind Benjaminsen, fagleder, koronasenteret Tromsø

Fagleder på koronasenteret i Tromsø, Øyvind Benjaminsen.

Foto: NRK

Lar seg teste

Onsdag ble det oppretta et nytt testsenter i Breivika i Tromsø, og på første åpningsdag ble 423 personer testa. I helga ble over 2000 personer testa for covid-19- Benjaminsen roser befolkninga i byen som er så villige til å bli sjekka for korona.

– Det er vi veldig glade for, det gir oss bedre oversikt, sier han.

Torsdag gikk kommunen ut med en utvida liste over steder der det kan ha blitt smittet personer. Folk som har vært på disse stedene blir bedt om å være oppmerksomme på symptomer på korona. De bør ha lav terskel for å teste seg.

Onsdag var 1629 personer i Tromsø fullvaksinerte, viser kommunens oversikt. Alle sykehjemsbeboere er vaksinert. Det er likevel mange i risikogruppene som ikke er håndtert.

– Disse vil være vaksinert før sommeren, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.