– Det virker som det har klikka fullstendig for Israel

Ordfører Arild Hausberg (Ap) i Gazas vennskapsby Tromsø, vurderte å bli med den angrepne nødhjelpkonvoien. I lag med 500 tromsøværinger markerte han sin avsky mot Israel.

Reagerer sterkt mot Israel

Ordfører i Tromsø, Arild Hausberg (Ap) i forbindelse med demonstrasjonen mot Israels angrep mot en nødhjelpskonvoi.

Foto: NRK/Robert Greiner

Minst ti personer ble drept og flere titalls mennesker skadet da israelske soldater mandag bordet nødhjelpskonvoien som skulle til den blokkerte Gaza-stripen.

Israelernes maktbruk har satt sinnene i kok i Gazas vennskapsby, Tromsø. Rundt 500 personer møtte opp i spontanmarkering i et regnvått Tromsø sentrum mandag ettermiddag.

– Amok

Tromsø-ordfører Arild Hausberg var blant dem som stilte opp blant paroler som «Boikott Israel» og «Krigshandling mot nødhjelp».

– Jeg trodde først ikke det var sant. Tenk at en hær kan gå så amok. Det virker som noen har klikket fullstendig. Dette kan ikke verden godta, sier Hausberg til NRK.no

Tromsø har siden 2001 vært vennskapsby med Gaza. Siden da har Ishavsbyen hatt tette bånd med den palestinske byen. Det er bl.a. gjennomført innsamlingsaksjon til proteseverkstedet i Gaza.

I tillegg har Tromsø-lege Mads Gilbert ilag med kollega Erik Fosse jobbet på sykehuset Al-Shifa i Gaza da israelerne i fjor bombet byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Var invitert om bord

Demonstrasjon

Rundt 500 mennesker samlet seg i Kirkeparken i Tromsø mandag for å demonstrere mot Israel.

Foto: NRK/Robert Greiner

Tromsø-ordføreren hadde selv fått invitasjon til å bli med i konvoien og sier han vurderte å bli med, men måtte etter hvert si nei av praktiske årsaker.

– Dette er altså risikoen for å være med på et fredsoppdrag, og det kan ikke verden finne seg i, sier Hausberg under demonstrasjonen i Tromsø sentrum.

Palestinakomiteen og Palestinakomiteens ungdom stod bak demonstrasjonen i samarbeid med flere andre organisasjoner i Ishavsbyen.

Mandag ettermiddag hadde Hausberg ennå ikke hørt fra sine vennskapsforbindelser i Gaza.

– USA er det verdenspolitiet som griper inn i mange andre sammenhenger. Nå må Obama vise at han står til trone for fredsprisen og ta tak i dette og forlange skikkelige reaksjoner overfor Israel.

Video Mange ble skadd i bordingen

VIDEO: Slik foregikk bordingen av nødhjelpkonvoien som skulle til Gaza.