Hopp til innhold

Nord-Norges største vindmøllepark anmeldt for miljøkriminalitet

– Vi har fått varsel om om utslipp av hydraulikkolje, sier Tromsø-ordføreren.

Forurensning Kattfjord

ANLEGGSOMRÅDET: Veien opp til anleggsområdet for vindmølleparkene er stengt. Her foregår det ifølge kommunen potensielt alvorlig forurensning, og miljøvernavdelingen har anmeldt utbygger til politiet.

Foto: Lisa Rypeng / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi har vært bekymret for hva som er i vannet. Vi vet jo ikke hva som er i vannet, sier Jorunn Ryeng i bygda Buvik til NRK.

Arbeidet med den omstridte vindmølleparkene på Kvitfjell og Rødfjell i Kattfjord på Kvaløya, 30 kilometer vest for Tromsø, startet på nyåret.

Nå har Tromsø kommune ved miljøvernavdelingen anmeldt utbyggerne av det som skal bli landets nest største vindmøllepark for ulovlig forurensning.

Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) er svært bekymret for drikkevannet til beboerne i området.

– Dette er meget alvorlig, sa ordføreren i formannskapets møte tirsdag, og ber politiet om fortgang i saken.

Jorunn Ryeng

REDD FOR Å DRIKKE VANNET: I to uker har Jorunn og flere andre innbyggere fått tilkjørt drikkevann på flasker. De frykter for alvorlig forurensning i drikkevannet.

Foto: Lisa Rypeng / NRK

Beboere frykter for drikkevannet

I 14 dager har utbygger daglig kjørt ut vann til beboere i Buvika. Vannet i springen er grumsete, og beboerne skal ha blitt forklart at det er graving knyttet til vindmølleparken som gjør det grått.

Vindmølleparkene på Kvitfjell og Rødfjell bygges i et område der det renner drikkevann til bygdene Sjøtun, Brensholmen og Buvik.

Jan Rypeng

SINTE: Tross massiv motstand godkjente NVE utbyggingen. Jan Ryeng er en av beboerne som er forbannet for at de må drikke flaskevann, til tross for advarslene i forkant av utbyggingen.

Foto: Lisa Rypeng / NRK

Vannkraftverket som forsyner Brensholmen og Sommarøy gir alene vann til totalt rundt 350 abonnenter.

– Vi har alltid tatt vann fra elva og har godt vann. For 14 dager siden var bekken grå, og vi vet jo hvor det kommer fra. Det har for så vidt utbygger erkjent, men vi synes ikke det er særlig holdbart. Vi føler oss litt forbannet for at vi er nødt til å drikke flaskevann, sier Jan Ryeng.

Barnehage, bo- og servicesenter og fiskeindustri er blant de som får vann fra områdene der forurensingen skal ha skjedd.

Varsel om store mengder hydraulikkolje

Etter det NRK kjenner til skal kommunen ha fått varsel om om utslipp av store mengder hydraulikk- og dieselolje, men det er ikke klart om det henger sammen med problemene med drikkevannet.

Leder for miljøavdelinga i Tromsø kommune Lars F. Øvergaard sier til NRK at de har fått informasjon som tilsier at det er potensial for alvorlig forurensing på fjellet der utbyggingen pågår.

– Vi har anmeldt dette på grunn av konsekvensene denne forurensningen kan få, i tillegg til at det som har skjedd kan være av svært alvorlig karakter, sier Øvergaard.

Øvergaard vil ikke svare på spørsmål om resultater fra vannprøver som kommunen har tatt, da det ifølge Øvergaard er en del av politietterforskningen.

Raudfjell vindmøller

ANLEGGET RAUDFJELL (bildet) OG KVITFJELL: er til sammen det største vindkraftprosjektet noen gang i Nord-Norge. Etter planene skal kraftverket bestå av 67 turbiner og skal årlig produsere fornybar elektrisitet som tilsvarer forbruket til over 40 000 husstander.

Foto: Illustrasjonsfoto / NVE

Utbygger: Ingen helsefare

Det er Nordlys Vindmøllepark som står bak utbyggingen. Selskapet eies av det tyske selskapet Siemens og det tyske pensjonsfondet. Hovedentreprenør Risa A har ansvaret for selve arbeidet.

Prosjektleder for Nordlys vindmøllepark, Stephan Klepsland, sier at drikkevannet trolig er grumset på grunn av avrenning fra anleggsdriften, men at det ikke representerer helsefare.

Han sier videre at han ikke har sett innholdet i anmeldelsen fra kommunen, og han er overrasket over at kommuneledelsen ikke har ønsket å snakke med dem.

Tromsø-ordføreren sier til NRK at hun onsdag vil møte politiet for å be om at de snarest ser på saken.

Leder for etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt, Ståle Luther, bekrefter til NRK at de mottok anmeldelse av utbyggeren for en måned siden, men sier politiet ennå ikke har besluttet hvorvidt de vil åpne etterforskning.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark