Hopp til innhold

Tromsø mobiliserer mot voldtektsfrikjenning: – Saken illustrerer et samfunnsproblem

Organisasjonen Kvinnefronten arrangerer demonstrasjoner i flere norske byer etter at tre menn i juli ble frikjent for gjengvoldtekt. – Samfunnet har en lang vei å gå, sier Lene Sivertsen i SMISO.

Lene Sivertsen

Lene Sivertsen, daglig leder i Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Tromsø er en av en lang rekke appellanter under mandagens demonstrasjon.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Mandag blir det demonstrasjoner i Oslo, Tromsø, Bergen, Stord, Lærdalsøyri, Trondheim og Stavanger, skriver Kvinnefronten på sine nettsider.

I Tromsø håper arrangøren at så mange møter opp klokken 17.00 på Stortorget.

– For oss er det viktig å være med og markere at samfunnet har en lang vei å gå når det kommer til håndtering av seksuelle overgrep, sier Lene Sivertsen, daglig leder i Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø.

Hun er en av flere som skal holde appeller.

Hallingdal-saken engasjerer Norge

Bakgrunnen for demonstrasjonen «Rettssikkerhet for kvinner» er at tre menn tiltalt for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal i mars 2014, ble frikjent i lagmannsretten.

– Kvinnefronten har vært aktiv i kampen mot voldtekt lenge og vi synes denne saken var såpass grov, og den engasjerer veldig mange, så vi følte at vi måtte gjøre noe. At vi måtte si fra og at vi må mobilisere, sier Tina Ballerina Skotnes i Kvinnefronten til Dagbladet.

Flere tusen har meldt sin interesse for å delta på demonstrasjonen på Facebook. I Tromsø er det Kvinnefrontens lokallag som er arrangører av demonstrasjonen.

– Vi skal støtte opp om rettsikkerheten for kvinner, som vi mener ikke er tilstede i dag når det kommer til voldtekter av kvinner. Vi vet at mange saker blir henlagt før de i det hele tatt når retten, sier Elin Gjikaj, styremedlem i Kvinnefronten Tromsø.

– Dette er uforståelig for folk

Sivertsen mener Hallingdal-saken illustrerer et samfunnsproblem som strekker seg langt utenfor norske rettssaler.

– Denne saken engasjerer, fordi det uforståelig for folk at det skal gå an så forskjellige vurderinger og konklusjoner i samme sak. Samtidig har kvinnen fått erstatning, noe som er mulig enda mer uforståelig.

– Samtidig er kvinnen tøff som har turt å stå fram. Det gir håp for andre i samme situasjon. Dette er en kjent utfordring, hun er ikke alene om å ha opplevd dette, sier Sivertsen.

Mener saken blir et vendepunkt

Gjikaj har følgende forklaring på hvorfor saken fra Hemsedal har engasjert Norge så kraftig.

– Saken er svært grov. Det er snakk om tre menn som doper ned en jente som er ute av stand til å forsvare seg. Samtidig tror jeg at norske kvinner og menn nå har fått nok; at grensen er nådd.

– Kan denne saken bli et vendepunkt når det kommer til hvordan Norge ser på voldtektssaker?

– Ja, det mener jeg. Dette er et såpass alvorlig samfunnsproblem som har fått lov til å pågå altfor lenge, sier Gjikaj, som håper at norske politikere nå endrer lovene.

– Det skal ikke være slik at det skal være lov å voldta i Norge – og gå fri, sier Gjikaj.

– Du frykter ikke at dette skal bli en demonstrasjon mot de tre personene som ble frikjent i lagmannsretten?

– Nei. Dette er ingen personsak. Dette handler om et rettssystem som svikter kvinner som anmelder voldtekter, sier Gjikaj.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark