– Prisutvikling i overkant av hva man ønsker seg

Boligprisene i Tromsø stiger fortsatt mer enn i de andre byene i Norge. Det går ut over studenter, vanskeligstilte og familier.

Tomasjordnes

Bydelen Tomasjordnes på fastlandet i Tromsø er blant områdene som opplever at boligprisene stiger.

Foto: Tore Meek / NRK

Fra juni til juli gikk boligprisene i Tromsø opp med 0,9 prosent, noe som er mer enn i de andre store byene i landet.

Etter Tromsø følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosent.

På landsbasis var boligprisene i juli 0,1 prosent høyere enn i juni. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent, viser statistikken som Eiendom Norge presenterte tirsdag formiddag.

Statistikken som Eiendom Norge presenterte omfatter alle bolig som er annonsert via finn.no, noe som tilsvarer 70 prosent av boligene som omfattes her til lands.

Christian Dreyer

Boligprisene i årets julimåned var 2,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Christian Dreyer i Eiendom Norge er overrasket.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Trykket på landsdelen er stort

Statistikken viser en prisutvikling de siste tolv månedene på 2,6 prosent. Tromsø er fremdeles byen med høyest vekst i denne perioden, med over 12 prosent.

– Det er en utvikling som er i overkant av hva man kan ønske seg, bortsett fra dem som skal selge akkurat nå. Tromsø har akkurat hentet seg inn etter finanskrisen, og trykket på landsdelen er stort, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Etter Tromsø følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosents vekst. Mange byggeprosjekter i Stavanger-regionen har gjort denne til en av de svakeste i prisutviklingen.

Prisendringer i boligmarkedet i prosent

Område

Endring siste måned

Endring siste år

Endring siste 5 år

Endring siste 10 år

Oslo

0.5

0.4

38.1

88.06

Bergen

0.4

4.7

43.0

93.43

Trondheim

0.2

2.2

46.5

91.41

Stavanger

-0.1

-1.4

39.4

141.62

Kristiansand

0.3

-0.8

11.1

85.72

Tromsø

0.9

12.3

41.7

87.14

Bodø

0.7

6.8

38.9

96.7

Norge

0.1

2.6

33.8

86.02

Overrasket over sommerøkningen

Kristin Amundsen

– Normalt sett er juli en måned som har relativt lav aktivitet i boligmarkedet, sier administrerende direktør hos Eiendomsmegler 1, Kristin Amundsen.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

Administrerende direktør hos Eiendomsmegler 1, Kristin Amundsen, er overrasket over den store økningen som også har vist seg i sommer.

– Normalt sett er juli måned sammen med desember, måneder som har relativt lav aktivitet i boligmarkedet på grunn av ferie. I år, i hvert fall hos oss, merket en betydelig oppgang. Vi har solgt nesten tredoblet i juli i år enn de to siste årene, sier Amundsen.

Det er spesielt studenter og deres foreldre som står for trykket denne måneden. Amundsen antar at 70 prosent av enhetene Eiendomsmegler 1 har solgt i juli er leiligheter, og da stort sett toroms og treroms leiligheter.

Studenter leier ut

– Det vi har merket litt forskjell på er at en del foreldre som kjøper leilighet til barna som er studenter, kjøper oftere treroms enn toroms, som de gjorde tidligere. Da med hensikt for å leie ut det andre rommet, sier Amundsen.

– Hvordan ser boligprisene for resten av året ut til å bevege seg?

– Det blir spennende i august. Da kommer det store høstslippet, da får vi et betydelig antall med boliger ut i markedet. Hvordan markedet vil reagere på det, vet vi ikke. Forhåpentligvis får vi en liten avdemping i forhold til prisveksten, slik at vi ikke tar helt av her i Tromsø.

Rammer familier og vanskeligstilte

Vanskeligstilte personer sliter med å få seg bolig og komme seg inn på boligmarkedet når prisene er så høye som nå.

Men byråd for helse og omsorg i Tromsø kommune, Kristoffer Kanestrøm, sier at det ikke bare lenger er de tradisjonelle vanskeligstilte, for eksempel de som sliter med rus, enslige forsørgere og flyktninger, som sliter.

– Det er også flere og flere vanlige familier som ikke har råd til å ta seg lån for å kjøpe bolig. Da er det mange som kommer til boligkontoret i Tromsø for å søke om kommunal utleiebolig. Vi har ikke nok boliger til å møte etterspørselen, og har en lang venteliste, sier Kanestrøm.

Kristoffer Kanestrøm

Byråd for helse og omsorg i Tromsø kommune, Kristoffer Kanestrøm.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

Jobber med boligplan

Kanestrøm sier at kommunen jobber med en boligpolitisk plan som skal handle om hvordan kommunen kan skaffe nok og riktige boliger i Tromsø.

– Vi trenger flere boliger i Tromsø, ikke minst flere mindre rimelige boliger som folk har råd til. Vi har også god dialog med utbyggere og prøver å få dem til å bygge mindre og rimeligere enheter, sier byråden.

Mye på kort tid

Endringen i Tromsø de siste 10 årene har vært på 87,14 prosent, noe som ikke er spesielt mye i forhold til de andre store byene. Dette viser at boligprisene har steget mye på svært kort tid i ishavsbyen.

Det er ikke bare Tromsø i Nord-Norge som opplever kraftig prisstigning. Fra juni til juli gikk boligprisene i Bodø opp med 0,7 prosent. Bodø har også hatt den nest største endringen de siste ti årene av de store byene, med 96,7 prosent.

Bare Stavanger har høyere med 141,62 prosent.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Sveinung Åsali