Hopp til innhold

Frykter kollaps i Nord-Norges største kommune

Tromsø kommune må spare inn 120 millioner kroner. Onsdag bestemte de seg for at de skal kutte minimum 200 årsverk. De ansatte frykter at det kan få alvorlige følger.

Tromsø

FORTSETTER: De økonomiske utfordringene fortsetter for Tromsø kommune. De ansatte klarer ikke å se hvor det er mulig å kutte i den daglige driften.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Hva skjer med sykefraværet når de fjerner 200 årsverk? Oppgavene forsvinner ikke, selv om årsverkene forsvinner. Hva skjer med folkene som får oppgavene på sine skuldre? spør Erik Johansen Jørgensen, leder i Fagforbundet Tromsø.

– Jeg er redd for en fullstendig kollaps.

Tromsø kommune har slitt med økonomien lenge. Kommunen brukte 140 millioner kroner for mye i fjor. I år styrer de mot et underskudd på 120 millioner.

Det funker dårlig når kommunen allerede skulle hente inn deler av underskuddet fra i fjor. I tillegg kommer mindre skatteinntekter, for høye kostnader på tjenester og koronaviruset.

– Det er krise, og det er det forståelse for i kommunen, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Onsdag vedtok kommunestyret at de må kutte minimum 200 årsverk i løpet av året, for å bøte på den skakkjørte økonomien. Håpet er de klarer det med naturlig avgang og ved å ikke fylle vakante stillinger.

I tillegg vedtok de blant annet å kutte i godtgjørelsene til politikerne.

Wilhelmsen på pressekonferanse

FRYKTER MER: Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) frykter at Tromsø kommune må kutte mer en de 200 årsverkene de nå har bestemt seg for å fjerne.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tyder på vilje

– Vedtakene vi gjorde i dag viser at det er vilje i kommunen til å få dette til, sier Wilhelmsen.

Høyres gruppeleder, Sebastian Henriksen, er også fornøyd med at kommunestyret har blitt enige om hva de må gjøre for å prøve å få ned utgiftene. Men han kritiserer likevel partiene som sitter med makta for ikke å ha reagert tidligere.

– Dette er en situasjon både innbyggerne og politikerne i kommunen har visst om lenge. For å få ned utgiftene er det nødvendig og klokt å starte med å kutte i ledige stillinger og naturlige avganger, men debatten i dag viser hvor viktig det ville vært å ta grep tidligere, sier Henriksen.

– Folk er slitne

Arne Tøllefsen Solheim er avdelingsleder for boligtjenesten Grønnegata 103. De har mellom 150 og 200 brukere, som sliter med rus og psykiatri.

Han forteller at den økonomiske situasjonen preger de ansatte og arbeidet de gjør.

– For eksempel er det et skrikende behov for boliger til den gruppen mennesker vi jobber med, men kommunen har kuttet i de investeringene, sier han.

Botilbudet i Grønnegata 103 er flyttet etter en brann i fjor. Arbeidet med å restaurere bygget er forsinket. Dagens tilbud er ifølge Solheim ikke tilfredsstillende.

Men han er mest bekymret for de ansatte. De siste årene har sykefraværet i boligtjenesten gått fra opp mot 30 prosent til under 10 prosent.

– Men nå øker fraværet igjen. Folk er slitne, sier Solheim.

– Vi har svært kompetente ansatte, med mye utdanning. Men hva blir løsningen når de sykemelder seg? Da må vi hente inn vikarer uten riktig utdanning, som ikke har mulighet til å gjøre den samme jobben.

Både Solheim og Erik Johansen Jørgensen i Fagforbundet forstår at noe må gjøres med økonomien i Tromsø.

– Men det begynner å bli begrenset med konstruktive tiltak vi kan gjøre i kommunen. Vi har minimalt med ressurser. Jeg mener mye er opp til regjeringen. De gir flere oppgaver til kommunen, men hvor er penger til oppgavene? spør Erik Johansen Jørgensen.

Erik Johansen Jørgensen, leder Fagforbundet i Tromsø.

BEKYMRET: Erik Johansen Jørgensen, leder i Fagforbundet Tromsø, er bekymret for fremtiden i Tromsø kommune.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark