Hopp til innhold

Tromsø får miljøstryk av Naturvernforbundet

Norges Naturvernforbund gir Tromsø terningkast to, og mener byen er den dårligste blant landets største byer når det kommer til miljøvennlig transport.

Tromsø

Tromsø får terningkast to av naturvernforbundet.

Foto: Robert Greiner / NRK

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken har sett på miljøvennlig transport i de største byene.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

– Nye avgifter er aldri populært, men køprising må til for å få en kraftig reduksjon av forurensingen i rushtrafikken, også i Tromsø, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Det er politikernes manglende vilje til å innføre rushtidsavgift, som er hovedgrunnen til at Haltbrekken plasserer byen nederst, når Naturvernforbundet rangerer landets 13 største byer.

Øverst på lista havner Trondheim.

Snudde om rushtidsavgift

Etter først å ha vært for rushtidsavgift, snudde Arbeiderpartiet sist vinter. Saken ble ikke fremmet for bystyret.

– Tromsø har høye ambisjoner, men mangler evne og vilje til å sette i verk tiltak, sier Lars Haltbrekken.

Ordfører Arild Hausberg reagerer på at Haltbrekken bare fokuserer på rushtidsavgiften.

– Jeg synes ikke det er rettferdig, at vi skal straffes så hardt for en sak. Vi er Norges nest beste by når det kommer til andel som bruker kollektiv transport, bare slått av Oslo, sier Hausberg.

Egne bussfelt

I Tromsø tar 13 prosent bussen til jobb. I tillegg får byen 30 hybridbusser og 30 gassbusser når det nye selskapet overtar bussdriften over nyttår.

– Vi bygger også egne bussfelt på områder hvor dette r rushproblemer i dag. Vi jobber jo også med fortetting, som gjør det lettere å reise kollektivt, sier Hausberg.

Tromsø Arbeiderparti kommer ikke til å gjøre et nytt forsøk for å få innført rushtidsavgift i løpet av neste kommunestyreperiode.

– Det er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet å gå tilbake til veiprising. Trafikkmengden og utfordringene i trafikken i Tromsø er ikke av den karakter at det er aktuelt med veiprising i denne omgang, sier ordførerkandidat Kristin Røymo.