Tromsø - et sted man bare bor midlertidig?

Politikere i Tromsø steiler over at arbeidsministeren mener Tromsø kun er et sted man bor midlertidig.

Tromsø nordlys

Er virkelig Tromsø bare et midlertidig stoppested? Eller er det Norges beste by å bo i?

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Anniken Hauglie

Arbeids – og sosialminister Anniken Hauglie (H) fornærmet Tromsøværingene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ja, for på mandag under Dagsnytt atten sa nemlig Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) akkurat det.

Hun var der for å snakke om det skrikende behovet etter arbeidskraft i Nord-Norge, men klarte altså å rive av seg en aldri så liten fornærmelse mot oss i nord samtidig.

– De trenger ikke å ta et valg for livet, de kan flytte for en periode, kanskje pendle (..) Jeg var i Tromsø i forrige uke, en by som det er verdt å bo i en stund, men ikke for resten av livet, sa Hauglie.

Da NRK tok turen ut på gata i Tromsø for å høre om folk virkelig hadde tenkt å flytte herfra, fikk vi klar tale om at det er fullt mulig å bo her hele livet.

Også Jarle Aarbakke er overrasket, og kaller det en flause.

– Her er jeg et levende bevis på at det er en kjempebommert, sier han.

Jarle Aarbakke

Nåværende ordfører Jarle Aarbakke er fra Bergen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

For Aarbakke har gjort det Hauglie ikke ville gjort, pakket sekken sør i landet og flyttet til Tromsø. Her har han bodd og jobbet i 40 år, og til og med klart å få seg jobb som ordfører i byen.

– Jeg velger å se på det som en glipp. Jeg tror sjefen hennes, statsministeren, som har vært her mange ganger, har sterke ønsker om at det utsagnet aldri hadde falt, sier han.

Baklengs ut hoppkanten

Aarbakke er ikke første tilflytter som har blitt både ordfører og tromsøpatriot. En annen er arbeidsministerens partifelle i Høyre, Jens Johan Hjort.

– Her kommer ministeren baklengs ut på hoppkanten, for å si det slik. Det var antagelig et forsøk på en spøk som ikke kom så godt ut. Jeg tror ikke hun mener det, sier Hjort forsiktig, før han følger opp:

Jens Johan Hjort

Tidligere ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort er opprinnelig fra Oslo.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– For hvis hun mente det, hadde det vært en dårlig tilbakemelding til de som har hatt henne på besøk, og dernest en manifestasjon av veldig dårlig kunnskap om de faktiske forhold. Og det bør ikke arbeidsministeren ha.

Forlater ikke frivillig

Men hva sier Hauglie selv?

– Jeg synes Tromsø er en fantastisk by, med storslått natur, flott kulturliv og blomstrende næringsliv. Og det er nettopp derfor jeg oppfordrer søringene til å flytte nordover, få opp øynene for de fantastiske mulighetene.

Hjort foreslår å selv invitere arbeidsministeren hit. Da skal han sørge for at hun får litt voksenopplæring, og blir mer realitetsorientert.

– Jeg har bodd her siden 1995. Hvis noen vil ha meg ut herfra, må de sørge for å gjøre det i en kiste. Det kommer ikke til å skje frivillig, sier Hjort.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark