Troms Frp vil bryte regjeringssamarbeidet på grunn av flyktningene

– Vi har ikke noe ønske om å ta imot flere flyktninger som vi ikke klarer å integrere i det norske samfunnet. Det sier lederen i Frp i Troms, Geir Are Winther. Partiet i Troms mener det er umulig å fortsette i regjering dersom Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Syriske flyktninger i Jordan
Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

– Om et flertall på Stortinget tvinger regjeringen til å gjennomføre et slikt forslag, må Fremskrittspartiet ta de politiske konsekvensene av det, skriver de et resolusjonsforslag til partiets landsmøte.

Forventer støtte fra sine egne

Winther mener Norge vil slite veldig dersom det kommer 10.000 flyktninger fra Syria. De vil heller hjelpe dem i hjemlandet.

Geir Arne Winther

– Det kan koste oss 70 milliarder å ta imot 10.000 flykninger.

Foto: Berit Nystad / NRK

– Det står allerede 5000 flyktninger i kø for å bli bosatt her i landet.

– Dere setter regjeringssamarbeidet i spill dersom resulosjonsforslaget går igjennom. Er dere klar for det?

– Vi får jo se litt hvordan forslaget blir mottatt på årsmøtet. Men verken KrF eller Venstre har satt av penger i budsjettet til å ta seg av så mange flyktninger, sier Winther.

Også Akershus Frp og Buskerud Frp går langt i å antyde at partiet ikke kan fortsette i regjering dersom Venstre og KrF bidrar til et stortingsflertall om å ta imot 10.000 syriske flyktninger.

– Vi er ikke overrasket

Leder i Troms Kristelig Folkeparti, Helga Marie Bjerke, sier de ikke er overrasket over at Frp ikke vil ha flere flyktninger inn i landet.

– Men at de ønsker å bryte et regjeringssamarbeidet for 10.000 syrisk flyktninger var overraskende, sier hun.

KrF kommer til å ta opp denne saken på sitt landsmøte.

Leder i Troms Venstre, Lene Dahl, sier til NRK at hun reagerer på det Troms Frp går inn for.

- Forslaget er ute av proporsjoner i forhold til det totale samarbeidet. Dessuten ser vi nå kanskje den største humanitære katastrofen siden 2. verdenskrig og da må vi oppfordre til en medmenneskelig dugnad, sier Dahl.

Jensen svarer ikke

Frp-leder Siv Jensen svarer ikke på om partiet kan fortsette i regjering dersom Stortinget vedtar å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Jensen var klar i sin landsmøtetale på Gardermoen lørdag formiddag om at Fremskrittspartiet sier nei til å ta imot 10.000 kvoteflyktninger og ja til å støtte flyktninger i nærområdene, skriver NTB lørdag.