– Utgangspunktet er at vi har med et mutantvirus å gjøre inntil vi vet noe annet, sier kommuneoverlege i Alta, Peder Halvorsen.
Søndag var kriseledelsen i Alta kommune samlet. Der ble siste ukes koronautbrudd diskutert og hvorvidt de lokale 17. mai-arrangementene burde avlyses.
Totalt har 8 personer testet positivt for covid-19. Omtrent 80 personer er i karantene og 100–150 personer sitter i ventekarantene.
I en pressemelding skriver kommunen at det ikke er grunnlag for å avlyse planlagte pop-up-konserter og biltog. Men at folk bør følge de nasjonale smittevernreglene, ta ned antall nærkontakter og holde avstand til hverandre.
Venter på svar
– Vi har sett eksempel på smitte der folk har overholdt smittevernregler og likevel blitt smittet, sier Halvorsen.
Det er en av årsakene til at kommunen nå tar utgangspunkt i at det er en mutert variant i Alta.
Kommuneoverlege i Alta, Peder Halvorsen.
Foto: Kai Erik Bull / NRKDe positive covid-19-prøvene er nå sendt til FHI for videre analyser. Her vil man få svar på om det faktisk er en mutert variant i omløp.
– Frykter man 17. mai som en superspreder?
– Vi mener vi skal unngå at det blir en massespredning visst folk følger de nasjonale anbefalingene, og særlig det med å holde avstand. Tar vi feil så kan det hende vi må inn med strengere tiltak i etterkant, sier Halvorsen.
Har kontroll
Ordfører Monica Nielsen forteller at situasjonen er oversiktlig:
Monica Nielsen, ordfører i Alta kommune.
Foto: Hanne Larsen / NRK– Vi har god oversikt over utbruddet og nærkontakter. Vi vet fortsatt ikke hvordan den første ble smittet, men alle som er smittet har tilknytning til hverandre.
– Så smittesporingen har gått greit?
– Ja, men den pågår fortsatt. Vi fikk som sagt en ny positiv prøve i går i det samme utbruddet, men allikevel så blir det jo flere nærkontakter, sier Nielsen.