Hopp til innhold

Trolig mutert koronavirus i Alta: - Følg smittevernreglene

8 personer er bekreftet smittet og 80 personer sitter i karantene i Alta. Kommunen jobber ut fra at det er en mutert variant i omløp.

Korona Alta
Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

– Utgangspunktet er at vi har med et mutantvirus å gjøre inntil vi vet noe annet, sier kommuneoverlege i Alta, Peder Halvorsen.

Søndag var kriseledelsen i Alta kommune samlet. Der ble siste ukes koronautbrudd diskutert og hvorvidt de lokale 17. mai-arrangementene burde avlyses.

Totalt har 8 personer testet positivt for covid-19. Omtrent 80 personer er i karantene og 100–150 personer sitter i ventekarantene.

I en pressemelding skriver kommunen at det ikke er grunnlag for å avlyse planlagte pop-up-konserter og biltog. Men at folk bør følge de nasjonale smittevernreglene, ta ned antall nærkontakter og holde avstand til hverandre.

Venter på svar

– Vi har sett eksempel på smitte der folk har overholdt smittevernregler og likevel blitt smittet, sier Halvorsen.

Det er en av årsakene til at kommunen nå tar utgangspunkt i at det er en mutert variant i Alta.

Peder Halvorsen, kommuneoverlege Alta

Kommuneoverlege i Alta, Peder Halvorsen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

De positive covid-19-prøvene er nå sendt til FHI for videre analyser. Her vil man få svar på om det faktisk er en mutert variant i omløp.

– Frykter man 17. mai som en superspreder?

– Vi mener vi skal unngå at det blir en massespredning visst folk følger de nasjonale anbefalingene, og særlig det med å holde avstand. Tar vi feil så kan det hende vi må inn med strengere tiltak i etterkant, sier Halvorsen.

Har kontroll

Ordfører Monica Nielsen forteller at situasjonen er oversiktlig:

Ordfører i Alta, Monica Nielsen.

Monica Nielsen, ordfører i Alta kommune.

Foto: Hanne Larsen / NRK

– Vi har god oversikt over utbruddet og nærkontakter. Vi vet fortsatt ikke hvordan den første ble smittet, men alle som er smittet har tilknytning til hverandre.

– Så smittesporingen har gått greit?

– Ja, men den pågår fortsatt. Vi fikk som sagt en ny positiv prøve i går i det samme utbruddet, men allikevel så blir det jo flere nærkontakter, sier Nielsen.