Hopp til innhold

Tredje person gravd ut av skredet i Tamokdalen – én gjenstår

Tre av de fire omkomne skikjørerne er nå gravd ut av snømassene i Tamokdalen. Letemannskapene har jobbet på spreng i flere timer. Politiet har nå avsluttet søket.

Her holder mannskaper fra politi og Røde Kors på å grave frem de tre siste omkomne skikjørerne.

Her holder mannskaper fra politi og Røde Kors på å grave frem de tre siste omkomne skikjørerne. De røde merkene i snøen er merking for helikopter. VIDEO: Jørn Inge Johansen/NRK.

Tre av de fire skituristene som ble tatt av snøskredet like etter nyttår er nå altså funnet. De omkomne har blitt fraktet med helikopter ned til Tamokdalen og derfra videre til Tromsø.

Fortsatt ligger det en person begravd i snømassene. Politiet som koordinerer søkene, forsøkte torsdag ettermiddag og kveld å lokalisere og grave ut den siste.

Politiet sier at det planlagte søket i kveld av den siste omkomne personen er et grovsøk. Det betyr at det ikke er gjort noen bestemte funn i området, og ikke har sikre holdepunkter for hvor den avdøde befinner seg.

Rett før klokken 19 meldte politet til NRK at de avslutter søket for i dag, torsdag. Været er godt i området, og søket gjenopptas fredag.

Både politiet, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Forsvaret har vært på på plass i Tamokdalen – totalt 21 personer har lett på spreng etter den siste omkomne skikjøreren i flere timer.

– Arbeidet er krevende, og det er mye snø. Det er svært utfordrende for letemannskapene som er i skredområdet, sa innsatsleder John-Kåre Granheim tidligere på torsdagen.

Politiet skal nå gjennomføre en debrief med de som har vært i innsats i fjellet.

– Vår største utfordring er om vi klarer å fly mannskapene inn og ut av skredområdet når mørket siger på, sier Berntsen.

En av de omkomne i Tamokdalen fraktes bort med bårebil til Tromsø.

En av de omkomne i Tamokdalen fraktes bort med bårebil til Tromsø.

Stor påkjenning

Nøyaktig to uker etter at fire skikjørere fra Sverige og Finland ble tatt av skred og meldt savnet i Blåbærfjellet i Tamokdalen, kunne den fysiske letinga etter dem starte onsdag. Aksjonen har vært forhindret av dårlig vær og stor skredfare, men i starten av uka ble området de omkomne ligger i, sikret mot flere snøskred.

Arbeidet med å grave frem de omkomne har pågått siden onsdag.

Gravingen foregår for hånd, og er den mest risikofylte delen av leteaksjonen. Dette er tungt og krevende arbeid som krever stadig rotering av personell.

– Samtidig som vi utfører gravearbeid skal vi også samle dokumentasjon om det vi finner. Liggestilling og eventuelle luftlommer rundt gir både oss og familiene til de omkomne et bilde på hvordan det har vært etter selve skredet, sier lensmann i Midt-Troms, Andreas Nilsen.

Rasulykken på Blåbærtinden i Tamokdalen.

Totalt 21 personer er i innsats i fjellet.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Krever erfaring

Onsdag kveld møttes de fleste av dem som har deltatt i gravearbeidet, til samtale og bearbeiding av hendelser og synsinntrykk.

– Vi har stilt som krav at alle som skal bidra her har erfaring fra liknende arbeid fra før. Det er viktig for å redusere belastningen.

Letemannskapene får også oppfølging i etterkant, og i går var helsepersonell til stede på møtet.

– Behovet hos den enkelte er forskjellig, men vår erfaring er at det å sette seg ned i ro, og veiledes gjennom en samtale, har stor betydning for hvordan vi bearbeider inntrykkene på lengre sikt, sier Nilsen.

Det er de finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) som omkom i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De fire var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.