Hopp til innhold

Tre kreftdiagnoser på tre år ikke nok for at Vibeke får vurdert utvida studiestøtte

Vibeke Nilsen fikk tre ulike kreftdiagnoser på tre år. Det var likevel ikke nok til å få utvida støtten fra NAV. Nå står fjerde og siste år på barnevernstudiet i fare. – Her må NAV gjøre helomvending, oppfordrer stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Vibeke Nilsen

Vibeke Nilsen fikk tre ulike kreftdiagnoser på tre år.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Hammerfest-dama hadde planene klare da hun solgte et utested i byen for å ta barnevernsutdannelse. Et klassisk tilfelle der helsa tilsa et annet yrke, og hun inngikk avtale med NAV om å få arbeidsavklaringspenger i tre av fire år. Det fjerde året skulle hun finansiere med jobb ved siden av studiene, i tillegg til studielån.

Men så fikk hun kreft. Ikke én gang. Ikke to ganger, men tre ganger.

– Det var da jeg antageligvis gjorde den store tabben. Jeg fortsatte nemlig på studiene innimellom operasjoner og behandlinger, og fullførte de tre første årene på normert tid og avla eksamener med gode resultater, forteller hun.

Nyoperert

Nylig operert etter en av de tre kreftdiagnosene. Men å la være å gå å forelesninger var uaktuelt.

Foto: Privat

– Ikke syk nok?

44-åringen forteller at hun har gått søvnløs rundtomkring i huset og spekulert på hvordan hun nå skal få ferdig utdannelsen.

– Jeg vil jo komme meg i jobb, og ikke bli ufør, sier hun. Nilsen viser til brevet hun for få dager fikk fra det lokale NAV-kontoret i Hammerfest der det svart på hvitt står at fordi hun gjennomførte studiene på normert tid, så er det ikke mulig med mer støtte.

– Men du har jo selv skrevet under på en avtale om NAV-støtte bare tre år?

– Ja, det er det ingen tvil om. Men det var jo før jeg fikk kreft og ble fratatt muligheten til å jobbe ved siden av for å kunne finansiere det siste året. Og det går jo tydelig fram av retningslinjene at en slik avtale kan vurderes på nytt og eventuelt endres. Men jeg har uten videre fått beskjed om at jeg ikke oppfyller kravene, sier hun.

Nilsen forklarer også at hun ikke på noe tidspunkt har fått informasjon om muligheter for annen type støtte enn arbeidsavklaringspenger.

Takker for støtten

Kjæresten Cato Eriksen har sammen med resten av familien gjort sitt til for at det skulle være mulig med studier tross sykdom. – Uten all støtte hadde det naturligvis ikke gått, sier hun.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Massiv støtte

Etter å ha tenkt seg om grundig og lenge, og søkt råd hos kjæresten la hun i helga ut et blogginnlegg der hun "beklager" overfor NAV at hun har stått sånn på mens hun var syk.

– Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og til og med ansatte i NAV-systemet andre steder enn i Hammerfest har gitt uttrykk for at behandlingen jeg har fått ikke trenger å være riktig.

Leder for NAV Hammerfest, Vigdis Holmgren Svendsen sier det er trist og beklagelig at brukere opplever møtet med NAV slik som det Vibeke Nilsen har gjort.

– Men vi har vårt regelverk, sier hun.

– Vurder på nytt!

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Høyre har engasjert seg i Vibekes historie og tatt opp saken med arbeids- og sosialdepartementet.

– Her har NAV vurdert for strengt og må revurdere. Støtteordninger kan utvides når særlige medisinske grunner tilsier det, og hvis ikke tre kreftdiagnoser er nok så vet ikke jeg, sier han.