Tre i russestyret har hatt kreft – nå skal de ut med bøssene

Nesten 90 prosent av dem som samler inn penger til innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft 2014 er russ. Russestyret i Finnfjordbotn, hvor tre av dem har hatt kreft selv, skal delta.

Russehovedstyret på Finnsnes

Ludvik, Weronica og Eivind har alle hatt kreft, og deltar i årets innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det var merkelig. Jeg har aldri tenkt at jeg skulle være i fare for å få kreft. Det var tøffe tak, men du rekker egentlig ikke å tenke deg om når du får en slik sykdom. Du må bare gjøre det du må gjøre, sier Ludvik Hovda Lien til NRK.

Ludvik fikk lymfekreft da han var 13 år gammel. I dag sitter han i russestyret med Weronica Furuly og Eivind Figenschau, som også har hatt kreft.

– Det er en ubehagelig sykdom, fordi vi aldri vet om den kommer tilbake eller ikke. Da jeg fikk det var det ganske ille, fordi jeg ikke visste hva det gikk ut på. Jeg visste ikke hva jeg hadde i vente og hva som kunne skje, forteller Weronica som fikk kreft i blindtarmen som 15-åring.

Tre medlemmer i russestyret i Finnfjordbotn har hatt kreft. Nå skal de delta i innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft 2014.

Tre av medlemmene i russestyret i Finnfjordbotn har hatt kreft. Nå skal de delta i årets innsamlingsaksjon.

– Vår spesielle historie kan motivere

På Senja videregående skole vet de fleste at Ludvig, Weronica og Eivind har hatt kreft. Ludvik tror det kan bidra til at de andre blir mer motiverte.

– Det kan hende det er med på å gi litt mer personlig motivasjon. At vi har en så spesiell historie her på skolen kan definitivt være med på å motivere folk, forteller han.

Eivind som har hatt samme type kreftsykdom som Ludvik forteller at de har satt seg store mål for årets innsamlingsaksjon.

– Vi håper å slå alle tidligere rekorder. Rett og slett lage en utfordring til dem som kommer etter oss. Det er vi innstilt på, og det er Kreftforeningen innstilt på, sier Eivind til NRK.

Kreftforeningen vil lage ny rekord

Geir Ringvold som er aksjonsleder for Kreftforeningen avdeling Nord-Norge i anledning årets innsamlingsaksjon, krafttak mot kreft.

– Jeg er fornøyd hvis vi når 2,5 millioner kroner. Så mye penger har det aldri vært samlet inn tidligere. Rekorden er på 2,1 millioner, så jeg tror ikke det skal være uoppnåelig, forteller Ringvold til NRK.

Formålet til årets innsamlingsaksjon er å samle inn penger til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling.

– Pengene skal gå til kreftforskning, det er kortversjonen. Mer konkret er det forskning på personlig tilpasset behandling. Hvis man kan forske seg fram til å lage en medisin som går på akkurat de plassene i kroppen som er syk, så skånes man for mange bieffekter, sier han.

– Føler meg ikke hemmet av sykdommen

De tre ungdommene i Russestyret i Finnfjordbotn gleder seg til 13. mars når de skal gå med bøssene, og mener at pengene går til et svært viktig formål.

– Tilrettelegging til hver enkelt kreftpasient er utrolig viktig. Hvert menneske er forskjellig, derfor trenger man også forskjellig behandling. Jeg synes det er veldig viktig å støtte denne aksjonen, i hvert fall i år, sier Weronica.

I dag er alle tre friske, og bærer ikke mye preg av kreftsykdommen.

– Sykdommen preger meg egentlig ikke i dag, ikke fysisk. Det er klart jeg tenker på det iblant, men jeg har kommet tilbake etter sykdommen ganske greit. Heldigvis føler jeg meg ikke hemmet av det på noen måte, forteller Ludvik til NRK.