Tranøy og Lenvik kan bli Senja

En sammenslått kommune av Tranøy og Lenvik skal hete Senja kommune. Det framgår av ny intensjonsavtale mellom de to.

Stonglandseidet

Stonglandseidet i Tranøy kan bli en del av Senja kommune.

Foto: Arild D. Moe / NRK

Tirsdag ble forslaget presentert for Tranøy kommunestyre. Lenvik og Tranøy er de eneste to kommunene, i hvert fall i Midt-Troms, som foreløpig vil gå videre etter folkeavstemningene og spørreundersøkelser som var i vår.

Seks av 10 innbyggere i Lenvik er positive til at Lenvik, Berg, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy kan bli én kommune.

Verken skoler, barnehager eller sykehjem i de to kommunene blir lagt ned om kommunene blir slått sammen, sier en fornøyd ordfører i Tranøy, Jan Fredrik Jenssen.

– Det kommer til å bli arbeidsplasser på kommunehuset i Vangsvika, skoler, barnehager, spesielt i norddelen av kommunen skal ikke berøres. Vi har også felles uttalelser i forhold til næringsutvikling og framtidshåp, for å si det slik.

Få personer i arbeid

Senja kommune får knapt 14 tusen innbyggere, og kommunesentret ved en sammenslåing skal være på Finnsnes.

Hvilke reaksjoner har du fått på avtalen fra dine politikerkolleger?

– De som har vært ihuga motstandere er fortsatt det, og jeg tror ikke vi klarer å gjøre noe med det. Men jeg har også inntrykk av at en del informasjon som er kommet peker på store problemer med å stå alene, og at det ikke er liv laga for Tranøy som egen kommune. Ifølge utviklingstrekk framover fra Statistisk sentralbyrå, og som Fylkesmannen er klar på, er vi i 2030 to yrkesaktive per pensjonist. Det er ikke liv laga, rett og slett.

Fylkesmann Bård Pedersen deltok nylig på et møte i Midt-Troms regionråd der han konkluderte med at Lenvik kommune og de andre kommunene på Senja bør slås sammen til en storkommune.

Det var et klart flertall blant innbyggerne i Tranøy mot sammenslåing, men likevel så har dere altså forhandlet videre med Lenvik, Hvorfor det?

– Det var en rådgivende folkeavstemning, og det var lavt oppmøte. Mitt inntrykk i ettertid er at de som er positive til sammenslåing ikke stemte, så jeg føler at det er tynt grunnlag for å si at folk i Tranøy er imot sammenslåing med bakgrunn i avstemningen.

Kommunestyret i Tranøy behandler avtalen med Lenvik om en måned.