– Jeg kjenner meg ikke igjen


Ifølge en stor undersøkelse gjennomført for NHO leder han landets dårligste kommune. Men ordfører i Torsken, Fred Ove Flakstad er optimist.

Fred Flakstad

Ordfører i Fred Ove Flakstad tror at dagens tall er bedre enn målingen fra 2009.

Foto: Arild Moe / NRK

Torsken kommune

Torsken kommune har et innbyggertall på rundt 900.

Foto: Helge Hansen / Scanpix

– Det at vi er Norges dårligste kommune, og at vi skårer dårlig på det som kommer til vekst, det kjenner jeg meg ikke igjen i, sier ordfører Fred Ove Flakstad til NRK.


Han har nesten fire år i ordførerstolen bak seg, og forteller at kommunen riktig nok har hatt store utfordringer, blant annet med økonomien. Torsken står på Robek-lista, over kommuner som har dårlig økonomisk styring.


Kommuneoversikt

Kommunen har hatt et underskudd på 16 millioner, som nå betales ned med 1,6 millioner kroner i året.

Torsken kommune

Kommunen har vakker natur, men kommer likevel dårlig ut i analysen.

Foto: Helge Hansen / Scanpix

– Det er mye annet jeg gjerne skulle brukt pengene på, sier Flakstad.

I dag presenterte Dagens Næringsliv tallene over de mest og minst bærekraftige kommune i Norge.

66 av de 88 kommunene i Nord-Norge havner på de 100 dårligste plassene. På toppen av lista troner Bærum og Oslo, mens Torsken, Gamvik og Bjarkøy ligger på jumboplassene.

De beste kommunene

Plassering

Kommune

Fylke

1

Bærum

Akershus

2

Oslo

Oslo

3

Sola

Rogaland

4

Stavanger

Rogaland

5

Asker

Akershus

6

Sandnes

Rogaland

7

Ås

Akershus

8

Bergen

Hordaland

9

Randaberg

Rogaland

10

Oppegård

Akershus

De dårligste kommunene

Plassering

Kommune

Fylke

430

Torsken

Troms

429

Gamvik

Finnmark

428

Bjarkøy

Troms

427

Ibestad

Troms

426

Loppa

Finnmark

425

Kvalsund

Finnmark

424

Vardø

Finnmark

423

Moskenes

Nordland

422

Bø i Vesterålen

Nordland

421

Vega

Nordland

Nord-Norge på bunn


Alle de ti dårligste kommunene ligger i landets tre nordligste fylker. Tromsø er den nordnorske kommunen som klatrer høyest på lista, med en 25. plass.

– Nord-Norge ser ut til å ha større utfordringer enn andre deler av landet, sier Petter Haas Brubakk, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til avisa.

Barometeret, som er utført av Vista Analyse for NHO, er basert på tall fra 2009. Målingen ser på kommunenes bærekraft og evne til vekst basert på arbeidsmarked, kompetanse, demografi og økonomi.

Tv-serie

– Jeg ble veldig glad når jeg så at tallene er for 2009. Det skjer jo utrolig mye i lille Torsken sier ordføreren.

Han trekker fram nyetablerte filmselskap, konserter med blant annet Nazareth og Senjafestivalen som nye bedrifter og aktiviteter i kommunen.

I sommer spilles dessuten Tommy Wirkolas nye tv-serie Hellfjord under innspilling i Gryllefjord. Serien om en pakistansketnisk politimann fra Oslo som flytter til ei lita bygd i Nord-Norge er alt solgt til utlandet.


– Det handler stort sett om småetableringer, om gründere. Vi er også med på et omstillingsprosjekt gjennom Troms fylkeskommune, sier Flakstad.

Lav utdanning

Ifølge Dagens Næringsliv preges kommunen av få private arbeidsplasser, høy andel uføre og dårlig kommuneøkonomi. Hver femte kommune i Nord-Norge er ført opp på Robek-lista.

Nord-Norge er preget av få private arbeidsplasser, høy andel uføre og dårlig kommuneøkonomi, ifølge barometeret, som er basert på tall fra 2009.

Samtidig er utdannelsesnivået lavt. I de verst stilte kommunene har opp mot 40 prosent bare grunnskole, mens under en prosent har mer enn fire års høyere utdanning.

– Vi er en fiskerikommune, og har et ganske ensidig arbeidsliv. Utenom fiskerinæringen er det får jobber, og da forsvinner de med utdanning, sier Flakstad.


Fiskerikommune

Som en kommune som hovedsakelig baserer seg på fiskeri og havbruk, har Torsken blitt hardt rammet av strukturendringer i fiskerinæringen.

Ordføreren trekker likevel fram Nergård-konsernets to bruk i kommunen, og Torsken havprodukter, som er i ferd med å gjøre investeringer som øker antallet arbeidsplasser fra fire til over 30.


Investering

I løpet av kort tid skal det gjøres nyinvesteringer i Torsken for en halv milliard kroner. Det skal komme en ny bro over Gryllefjord, en ny tunnel til Ballesvik og en stor molo.

Ordføreren tror mange vil oppfatte dagens oppslag i media som negativt, men mener de kan brukes positivt i utviklingen av kommunen.

– Det er aldri hyggelig å komme langt ned på en slik liste. Men om vi ser på tallene fra 2010 og 2011 er nok de bedre, mener Flakstad.

Heller ikke ordføreren i Kirkenes kjenner seg igjen i undersøkelsen.

– Dette må være et øyeblikksbilde av situasjonen i Nord-Norge. For undersøkelsen reflekterer ikke den optimismen jeg opplever både i min kommune og i landsdelen for øvrig. Vi sliter med én ting; Å få nok arbeidskraft, sier ordfører Linda Randal (Ap), til NTB.

Hun mener det åpner seg store muligheter i nord, både med tanke på nærheten til Russland, og mulighetene for mineralutvinning og petroleumsvirksomhet.