Tore Skoglund mistet sønnen: – Jeg hadde lyst å gi opp alt

For to år siden var han med og bar kisten til sin eldste sønn ut av kirken. Det fantes ingenting å le av. Nå har Tore Skoglund (68) skrevet bok om sorgen, og om humor som terapi.

skoglund

Tore Skoglund har skrevet bok om hvor viktig humoren har vært for å komme seg gjennom den tunge tida etter sønnens død.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jeg hadde lyst å gi opp alt. Men så var det som om jeg hørte Jørns stemme som sa at jeg måtte fortsette. Tre uker etter begravelsen var jeg i gang igjen, smiler den folkekjære humoristen.

Hjemme i Sollia på Senja er veggene fulle av minner fra et langt liv i underholdningsbransjen.

Tore Skoglund ledet den populære NRK-serien «Du skal høre mye» fra Rorbua i Tromsø. Han har mottatt en rekke priser for sin evne til å få folk til å le. I 2012 ga han ut boka «Dø ikke før døden», om det å bruke humor når det stormer som verst.

Sjefredaktør og adm. dir. i iTromsø, Jørn-Christian Skoglund

Jørn-Christian Skoglund var sjefredaktør og administrerende direktør i avisa iTromsø da han fikk kreft. Han døde 8. oktober i 2014.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Knappe to år senere fikk han bruk for sine egne råd. Sønnen Jørn-Christian (40), som da var sjefredaktør i avisa iTromsø, ble syk. Det de trodde var en vrien bihulebetennelse, viste seg å være en aggressiv krefttype, som spredte seg raskt.

– Jørn-Christian valgte å være åpen om det som hadde rammet ham. Han kjempet jo også for åpenhet i alle andre sammenhenger, sier Tore Skoglund.

Den vonde dagen

I boka «Resten av livet» er det han sjøl som er åpen. Han forteller om det å stå foran et publikum og spre glede og latter, mens man gråter inni seg.

Skoglund er åpen om den vonde dagen i oktober i 2014, da han skulle holde et kåseri på en konferanse for helsearbeidere i Harstad.

– Jeg var veldig i tvil om jeg skulle si ja til denne jobben, for vi visste at det gikk mot slutten. Men Jørn hadde tidligere sagt: «Du hjelper verken meg eller deg selv ved å være her hele tida. Kom heller tilbake og fortell meg hvordan det gikk.» Så jeg dro av gårde med hurtigbåten fra Tromsø om morgenen.

Oluf og Tore Skoglund

Tore Skoglund og Arthur Arntzens skikkelse Oluf, gjorde stor suksess på norske scener og tv-skjermer.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Fikk dødsbudskapet

Idet han sjekket inn på hotellet fikk han beskjed om at sønnen var død.

– Jeg hadde noen minutter til å bestemme meg. Skulle jeg legge meg ned på rommet og strigråte, eller skulle jeg fortsette å eksistere? I konferansesalen satt personer som ventet. Jeg fikk på et vis nye krefter. Halvannen time etter at Jørn var død, sto jeg der og fikk folk til å gapskratte. I dag er det helt ufattelig å tenke på, sier Skoglund.

«Resten av livet» er skrevet til minne om en elsket sønn, og i kjærlighet til resten av familien.

– Jeg håper boka kan være til hjelp for andre som har opplevd tap, sier Tore Skoglund.

Se video:

Ny bok fra Tore Skoglund.
Underholdningsprogram hvor gode skrøner og historier fortelles. Fra "Rorbua" i Tromsø.

«Du skal høre mye» gikk på NRK i mange år.